Deze zes dingen heb ik in één maand geleerd op stage

Voor de meeste van ons zit er al ruim twee maanden op, maar voor mij is net mijn eerste maand voorbij. Tijd om eens wat lessen op een rijtje te zetten, want mán: wat leer je een hoop op stage.

PREMIÈRE / EDIT-TOOLS

Het bedrijf waar ik voor werk is een filmproductiebedrijf, en dus is het niet zo gek je te bedenken dat er continu – bijna 24/7 – ge-edit moet worden. Dat doen ze met Première. Omdat ook ik stukken voor de Instagram moet editten, leer ik daar enorm veel van. Want ik weet wel de basis-tools, maar eigenlijk kon ik nog niet zo heel veel in het edit-programma. Inmiddels steeds meer, maar nog langer niet alles. Ik vind het wel enorm interessant om te leren, dus ik hoop nog veel meer te leren de komende tijd.

CAMERASOORTEN (FS7, RED E.D.)

En ik maar denken dat je het met Sony, Canon en Nikon wel had gehad. Niet dus. Ik dacht dat ze het over auto’s hadden toen ik ‘FS7′ voorbij hoorde komen, maar dat blijken dus rete-goede camera’s te zijn. Net als de ‘red’s’, bijvoorbeeld. Het zijn maar een paar voorbeelden, maar je kennis in de filmwereld hier wordt wel groter.

HOE JE INSTAGRAM HEADERS VOOR DE HOOGTEPUNTEN KAN INLADEN

Oi, dit is er een waarvan ik vind dat ik het had moeten weten, maar wat ze mij op stage wisten te vertellen. Dat je tegenwoordig voor een header in de Hoogtepunten (zo’n mooie afbeelding die je als eerste ziet) geen aparte story meer hoeft te maken, maar ze gewoon in kunt laden via de filmrol. Wist ik dus helemaal niet! Shame on me. Gelukkig weet ik het nu, haha.

SNELLER WERKEN OP APPLE-DEVICES

Ik dacht dat ik snel kon typen, handelen en reageren, maar man, dat gaat hier een stuk sneller. Sneltoetsen op de Mac’s, bestanden in een milliseconde airdroppen en noem maar op: alles gaat hier net een tandje sneller. Daar ga je automatisch in mee, en als je vaak genoeg meekijkt ga je de handelingen overnemen. Het scheelt een hele hoop tijd.

EEN LOGO VAN KLEUR NAAR ZWART-WIT VERANDEREN

Toegegeven: dit is mij één keer uitgelegd en ik kan het nog niet zonder het op te zoeken of nog een keer na te vragen, maar ik ga er vanuit dat ik dit na een paar keer onder de knie heb. Via Photoshop kun je een logo van kleur veranderen naar zwart-wit met een aantal handelingen. Best handig om te kunnen!

HARDE SCHIJVEN DOORSPITTEN EN BEELDEN SPOTTEN

Spotten is iets wat ik altijd al vrij leuk heb gevonden – editten vind ik trouwens ook geen straf – en de laatste tijd heb ik al een aantal keer de harde schijven of NAS erbij moeten pakken om beelden van bepaalde evenementen of locaties te zoeken, door te spitten en op te slaan wat bewaard moest blijven voor mijn eigen materiaal. Ik weet nu wel een beetje waar alles staat, hoe ik in de NAS kom, wat ik waar moet opslaan en hoe ik het – zonder te slopen – ook weer netjes afsluit. Ook handig.

Daarnaast heb ik enorm veel geleerd over de muziek-industrie, cameratermen en de omgang met een bedrijf, project of samenwerking. Je leert iedere dag wel iets nieuws, en dat vind ik mega interessant. Ik hoop de komende maanden nog veel meer te leren. 😉 Liefs!

Larissa de Vos

Larissa de Vos | 19 jaar | Mediaredactie-medewerker | Eigenschappen: Spontaan / Creatief / Perfectionistisch.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *