Van deze dingen hoopte ik ze geleerd te hebben op school

Het is inmiddels eind maart en we zijn alweer een heel aantal weken verder – en op stage! Nu ik hier een aantal weken zit, zijn er een aantal momenten geweest waarop ik dacht ‘Hm, dat had ik graag eerder al geleerd op school zodat ik het nu wist.’ Benieuwd naar welke dingen dat zijn?

Disclaimer voor alle docenten die dit lezen: natúúrlijk kan niet alles behandeld worden en uiteraard leer je het meeste op stage, dus het is geen verwijt naar school. 😉 Het is enkel en alleen een persoonlijk lijstje met dingen die ík als persoon graag had willen weten, maar die ik gelukkig nu hier geleerd heb en dus alsnog kan. 😉

EXCEL

En ik maar denken dat ik een beast was op het gebied van excel: mooi niet dus. Er zijn nog zó veel meer dingen die je met excel kunt: er zitten hele codes in. Kun je nagaan! Ik kan dus eigenlijk alleen maar de basisdingen. En ik had graag nét iets meer vaardigheden gehad, al is het puur voor mijn eigen kennis.

VIDEO FORMAAT WIJZIGEN IN PREMIÈRE

Een video is opgenomen in het formaat waar de cameraman op dat moment voor gekozen heeft, meestal horizontaal. Maar als social-media stagiair is het de bedoeling dat alle video’s op Instagram goed te zien zijn: vierkant, passend horizontaal én verticaal voor de Hoogtepunten. Ik had geen idéé hoe ik dit moest doen, terwijl het best makkelijk bleek te zijn.

OPSLAGMOGELIJKHEDEN

What-on-earth is een NAS? Weten jullie het? Dat is een hele grote harde schijf: eigenlijk een heel netwerk. Het is verbonden op het internet, zijn enorme schijven (die je ook echt hóórt draaien) en je kan er onwijs veel footage (bestanden) op kwijt. Wist ik veel. Ik ken alleen een kleine harde schijf, een SD-kaart en een USB-stick. Hier leer je hele andere termen.

BESTANDEN VERSTUREN

Hm, ik had graag wat meer mogelijkheden uitgeprobeerd wat betreft het versturen (of verplaatsen) van bestanden tussen twee apparaten. Google Drive, WeTransfer, WeTransfer Collect App, noem maar op. Hoe krijg je het snelst een groot bestand bij een ander?

TERMEN BINNEN DE FOTOBEWERKING

Nee, we zijn geen fotografen en als het goed is willen wij dat als mediaredacteuren op dit moment ook niet worden. Logisch dus, dat we weinig leren over fotografie. We hebben een paar fotografie lessen gehad, maar daarmee heb je het wel gehad. Veel liever had ik wat meer termen gehoord met een betekenis. Een foto graden, bijvoorbeeld. Wat meer termen, zodat je mee kunt praten met een bedrijf of iemand goed kan brieven – of snapt wat ze zeggen.

VERSCHILLENDE SOORTEN VIDEO’S

We kennen Première en iMovie, maar hoera voor RED! Ik snap er nog steeds niet héél veel van, maar ik had nog nooit gehoord van de camera’s RED en het bewerkingsprogramma waarmee je die bestanden kunt bewerken. Had het één keertje laten zien in een PowerPoint, zodat niet je collega’s Chinees tegen je praten. 😉 Snap je?

Goed, nogmaals, dit zijn dingen die ik graag had willen weten, maar eerlijk is eerlijk: je bent op stage om te leren en dus is het helemaal niet erg dat ik dit nooit geleerd heb op school. Mocht je nou geïnteresseerd zijn in een van bovenstaande dingen maar er nog nooit iets over gehoord hebben? Vraag het een van je docenten op school, zij weten er vast meer van af. 😉

Larissa de Vos

Larissa de Vos | 19 jaar | Mediaredactie-medewerker | Eigenschappen: Spontaan / Creatief / Perfectionistisch.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *