Deze dingen leerde ik in het derde leerjaar

Het ‘derde leerjaar’ is natuurlijk niet een volledig jaar geweest, maar vijf korte maandjes die in september begonnen. Het laatste jaar, de laatste paar maanden met de klas en de afrondende zaken worden geregeld. Maar wat heb ik nou allemaal geleerd in het derde leerjaar? Ik kan je vertellen: een paar hele bijzondere dingen. 😉

CHILL THE FUCK DOWN

Allereerst wil ik jullie allemaal meegeven: chill the fuck down. Maak geen onnodige heisa en let een beetje op je bloeddruk: chill down. Zeg wat je wil zeggen, doe wat je moet doen, ga leuke dingen doen met je klasgenoten maar chill. Wordt iedereen beter van.

DE KRACHT VAN TWITTER

De kracht van Twitter is groter dan je je kunt indenken in 2019: het is zó belangrijk om jezelf aan te sluiten bij het Twitter-netwerk van tegenwoordig. Doe een beetje mee, volg het nieuws (geloof mij: je leest daar dingen die niet op Facebook of RTL Nieuws staan) en volg een lijstje journalisten (die tweeten altijd meteen bij een ramp). Mega interessant, goed voor je netwerk en leerzaam om te volgen.

‘HOUD JE BEK DICHT OVER DINGEN WAAR JE GEEN VERSTAND VAN HEBT’

In januari 2019 hadden we een gastles van Daniël Verlaan: tech-journalist bij RTL (fun fact: deze heb ik geregeld via… Twitter!). Hij vertelde een heleboel interessante dingen, je leert zo veel van hem (volg hem dus ook zeker even op Twitter). Hij zei onder andere: ‘Houd je bek dicht over dingen waar je geen verstand van hebt’. Ga als journalist geen uitspraken doen over iets waar je niet in thuis bent. En tandarts weet ook niks over journalistiek en andersom.

EN HOUD SOWIESO JE BEK MAAR DICHT

Je zit op school voor jezelf. Niet voor de docent of je klasgenoten. Jij moet het leren, jij moet het doen en jij bent degene die jouw diploma in ontvangst moet nemen. Met deze had (toegegeven: heb) ik ook best wel wat moeite, want als er iemand haar mond open trekt… Juist. Maar beter is dus af en toe gewoon van niet. Tuurlijk, in sommige gevallen wel, maar meestal heeft het of 1) geen zin of 2) ga je het toch wel verliezen (want surprise: school staat hoger dan jij). Lekker je mond dichthouden. Het is erg gezellig vanaf de zijlijn, kan ik jullie vertellen.

SCHOOL IS OOK MAAR GEWOON SCHOOL

Je vrienden, je werk, je toekomst: er is zo veel meer dan school. School is rete-belangrijk: echt. Maar vergeet niet ook buiten school om te denken. Pin jezelf niet helemaal vast. Heb je alles af? Prima, ga wat leuks doen. Na drie jaartjes ben je er vanaf en kun je je lekker focussen op gezellige(re) dingen. 😉

BEETJE HEALTHY DOEN

School is dé plek voor snacks, chocola, ongezonde troep en frisdrank. Herman – we all know him – is hartstikke leuk en een hele toffe gast, maar voor je het weet ga je rollend naar huis. – grapje natuurlijk – Dit is een tip vanuit mij als student zijnde: doe een beetje gezond. Probeer het. Zelf nam ik dit jaar alleen maar salades mee: mega lekker en gezond. En even makkelijk als een broodje als lunch. Je voelt je meteen een stuk fitter na zo’n lunch.

Neem het vooral een beetje met een korreltje zout, maar vergeet mijn boodschap niet: geniet en worry less. Groetjes! 

Larissa de Vos

Larissa de Vos | 19 jaar | Mediaredactie-medewerker | Eigenschappen: Spontaan / Creatief / Perfectionistisch.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *