Creatief schrijven, les 7

Creatief schrijven, les zeven.

Noem woorden op met bepaalde letters. 

Chantal Coco Caren Cato Christel Christine Chris Cas Casper Cecil

Bakker Bezorger Boswachter Bazin Bessenplukker Burgermeester Badmintontrainer

Döner, drakenfruit, druif, doperwten, drop, donut, dressing, dadels


Schrijf een verhaal met de woorden die opgenoemd worden

Er was eens een boswachter die elke ochtend, middag en avond dezelfde route door het bos liep. Een standaard wandeling, waarbij hij van het ene uiterste naar het andere uiterste liep en het hele bos checkte. Jaren achter elkaar ging dit goed, dag in dag uit hetzelfde rondje. Op een gegeven moment veranderde iets aan de situatie, namelijk: hij kreeg uit het niets heel veel puisten. De reden? Die kon hij maar niet bedenken.

Op een dag liep hij zijn middagwandeling en vond een bierflesje in de struiken. Daar vond hij er wel meer van, met zo’n rondje. Al helemaal na het weekend, op maandagochtend. Hij pakte hem op en gooide hem in de dichtstbijzijnde prullenbak. Daar, op de grond voor de prullenbak, vond hij een briefje met de belastingaangifte van een persoon waarvan de naam hem niks zei. ‘Hm, gek,’ stompelde hij. Hij woonde immers in een klein dorp waarin hij iedereen kende, zelfs alle honden bij naam. Hij pakte het van de grond af, vouwde het op en stopte het in zijn jaszak. Hij vervolgde zijn weg over het grindpad, en liep plotseling een paar blokkeerfriezen tegen het lijf. ‘Hè, wat doen zij hier nou?’, ging het in zijn hoofd rond. We zitten hier in het midden van het land, en niet in het Noorden. Dokkum ligt helemaal uit de richting. Er kan in dit kleine dorp, midden in de Utrechtse Heuvelrug, niet eens een binnenvaartsschip aanmeren. Hij liep ze tegemoet en vroeg hen wat de bedoeling was. Ze hadden spanddoeken bij zich en waren wat rumoerig, maar wat bleek? Op het spanddoek stond een recept, maar waarvan dat kon hij niet lezen. Ze kwamen uit Denemarken, vertelden ze. Daar hadden ze een cursus moeten volgen, nadat ze in de rechtbank waren geweest. Ze waren net terug en wilden weer even bijpraten over deze cursus, hoe het was verlopen. Terwijl hij in gesprek was met de Friezen die voorop liepen, stonden er een aantal achter in de groep al het eten wat ze mee hadden genomen op te kanen. Frikandelbroodjes, zo zag hij. In zijn ooghoek zag de boswachter iets liggen wat leek op een fietsbanddopje. Hij bukte, pakte het zwarte, kleine bolletje en gooide het in zijn schrik weer weg. Dat was iets heel anders dan een fietsbanddopje… Hij vroeg de jongens een stukje met hen te wandelen om hun verhaal te doen, want dit was best interessant. Uit een tas haalde een Fries een pannenkoek. ‘Wilt u ook een pannenkoek, boswachter?’ ‘Hm, lekker, doe maar! Bedankt, Zonnebloem!’ Dat was zijn naam, had hij net gehoord.

Na een lange wandeling waarin ze veel hebben gepraat over ditjes en datjes, gingen de Friezen weer terug naar huis. Als cadeau kreeg de boswachter een platenspeler van ze, voor de goede zorgen en het fijne gesprek met hen. Niemand wilde naar ze luisteren, de laatste tijd, dus ze waren blij dat hij dat wel wilde doen.

De boswachter liep voldaan terug naar zijn hutje midden in het bos, en maakte een kop warme chocolademelk klaar. Hm, heerlijk. Vanavond weer een wandeling. ‘Ik ben benieuwd of Sinterklaas vanavond nog langskomt in het bos,’ vroeg hij zich af.

Larissa de Vos

Larissa de Vos | 19 jaar | Mediaredactie-medewerker | Eigenschappen: Spontaan / Creatief / Perfectionistisch.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *