Keuzedelen, les 2

LES 2 // 18 september

Vacatures bekijken en vergelijken

Maak je eigen vacaturetekst en zoek een vacature waarop je wilt solliciteren. Benoem waarom je wilt doorstromen naar een hbo-functie of –opleiding.

Dit heb ik al eerder eens gedaan. Zie hieronder een vacaturetekst die ik maak als ik ergens op reageer:


Swifterbant 

Oktober 2018 

Onderwerp: sollicitatie stage [merk naam]

Geachte heer/mevrouw, 

Mijn naam is Larissa de Vos en ik ben achttien jaar oud. Voor mijn afstudeerstage ben ik op zoek naar een tof bedrijf waar ik mijn affiniteit voor communicatie, sociale media en mode kwijt kan. Bij jullie solliciteren voor een stage stond al een tijdje vast, dus ik zal hierbij wat meer over mijzelf vertellen!

Momenteel doe ik de opleiding Mediaredactie te Zwolle. Bij deze journalistiek-gerelateerde opleiding houden we ons veel bezig met het schrijven van teksten, de sociale media maar ook bijkomende vakken, zoals fotografie, video, televisie en radio. De werkzaamheden bij jullie bedrijf, namelijk het schrijven van teksten, het maken van content voor de sociale media en Youtube, passen erg goed bij mij omdat hier mijn passies liggen en ik dit al enkele jaren met plezier doe!

Al ruim zes jaar blog ik, en sinds twee jaar doe ik dit op www.styledbylarissa.nl. Dit is inmiddels mijn eigen bedrijf met eigen KvK-nummer. Ook run ik samen met mijn moeder een webwinkel in woonaccessoires en heb ik vorig jaar met veel plezier een half jaar stage gelopen bij Hashtag Workmode in Amsterdam. Hier heb ik veel geleerd over het vak. Nadat ik deze studie heb afgerond, wil ik graag een hbo-studie gaan doen in de richting van evenementenorganisatie. Dit, omdat ik graag nog door wil leren en denk dat ik te jong ben om al meteen aan het werk te gaan.

Mijn sterke kanten zijn het inschatten van sociale media beslissingen, zoals wat je wel en niet kunt plaatsen en hoe je dat het beste kunt aanpakken. Ook kan ik creatieve teksten schrijven, ben ik bereid de fotografie en/of video op te pakken en kan ik mij gemakkelijk van meerdere kanten laten zien. Engelse teksten zijn voor mij geen probleem, maar ik leer nog iedere dag. Ik ben dus erg leergierig, en vind het leuk om in dit vak zo veel mogelijk te weten te komen en mezelf te ontwikkelen voor in de toekomst. Ik ben een enthousiaste doorzetter en ik ben perfectionistisch, waardoor ik mijn werk niet zomaar afraffel. Ook heb ik geen negen tot vijf mentaliteit.  

Mijn stageperiode is van februari 2019 tot eind juni 2019. Ik ben in het bezit van een Rijbewijs B en heb doordeweeks de beschikking tot een studenten-ov.

Ik zou graag op gesprek komen om mijzelf nog beter voor te stellen en het een en ander nader toe te kunnen lichten!

Met vriendelijke groet,  

Larissa de Vos 


Zoek een mbo-vacature en een hbo-vacature van het beroep dat je zou willen uitoefenen. Onderzoek hoe deze baan er over 20 jaar uitziet en welke competenties dan vereist zijn.

Mbo-vacature:

Dit is een vacature van de RAI in Amsterdam die stagiaires zoekt in de richting van mediaredactiemedewerker. Over twintig jaar ziet deze baan er, denk ik, nog hetzelfde uit, omdat het schrijven van teksten tijdloos is en altijd gedaan moet worden.

Hbo-vacature:

Bij deze vacature, die van de LINDA., denk ik ook dat je over twintig jaar weinig verschil ziet. Wellicht wordt de baan veranderd van fulltime naar freelance-basis omdat dat iets is wat steeds populairder is, maar wat de inhoud betreft verandert er denk ik weinig.

Geef aan waar de overeenkomsten en waar de verschillen zitten tussen de mbo- en de hbo-vacatures.

Persoonlijk vind ik dat er geen verschillen zitten tussen deze vacatures: ik, als mbo-studente, zou op beide even enthousiast solliciteren. Er wordt in de vacaturetekst wel wat makkelijker gepraat over de mbo-vacature dan over de hbo-vacature: die laatste lijkt alsof het er een beetje uit moet zien als hogere wiskunde. Dat valt best mee, maar de tekst is gewoon wat beter opgemaakt. 😉 Wat betreft de inhoud van de vacature moet je uiteindelijk dezelfde taken verrichten.


Droombaan

Geef aan wat je droombaan is en wat voor werk je over tien jaar doet.

Mijn droombaan is absoluut de combinatie van het werken bij een tijdschrift, als bijvoorbeeld eind-redacteur, en het zijn van zelfstandig ondernemer. Ik wil dit graag combineren omdat ik het beide leuk vind, maar niet één wil kiezen. Daarnaast wil ik graag reizen voor mijn werk, dus ik hoop dat veel te mogen en kunnen doen.

Beantwoord bovenstaande vragen door verschillende bronnen te raadplegen, meeloopdagen te volgen, een interview met een beroepsbeoefenaar te houden en/of een enquete af te nemen.

Dit heb ik in de les laten zien.

Verwerk deze droombaan in de pitch bij je eindpresentatie.

Deze presentatie heb ik gegeven in de les.

Larissa de Vos

Larissa de Vos | 19 jaar | Mediaredactie-medewerker | Eigenschappen: Spontaan / Creatief / Perfectionistisch.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *