Onlangs gekochte producten

Wanneer ik een nieuw product koop, zoals bijvoorbeeld een nieuwe iPhone of MacBook, denk ik niet zo aan het milieu, de schadelijkheid van het product of wat er allemaal bij komt kijken. Het enige waar ik aan denk bij de aanschaf van een nieuw product is: kan mijn rekening dit aan?

Ik ben thuis grootgebracht met weinig geld en ik weet precies hoe ik daar mee om moet gaan. Als ik op mijn twaalfde, veertiende of zestiende een nieuw mobiel wilde, ging ik samen met mijn moeder úren achter de laptop zitten vergelijken. Welk mobiel is – in verhouding – het goedkoopst? Wat kan je betalen? Welke eisen wil je er op en aan hebben? Vreselijk vond ik dat. Toen wij in 2012 gingen verhuizen naar een nieuwbouwwoning, heeft het mijn moeder meer dan zes maanden gekost om haar keuken uit te kiezen en meer dan vier maanden om een keuze te maken over de vloer. Iets waar ik haar nog steeds wel eens mee pest, als ze weer eens voor de groenten staat te twijfelen over het avondeten.

Maar, ondanks dat ik het verschrikkelijk vond, heb ik wel geleerd waarom dit belangrijk is en wat het uiteindelijke effect er van is. Momenteel heb ik het wat breder dan toen ik jonger was, en koop ik na een klein onderzoekje wat ik wil. Dat kleine onderzoekje bestaat dan uit:

1) wat wil ik?

2) kan ik dat betalen? ja/nee

3) ja: kopen

    nee: welke lijkt op dit model?

4) zoek een vergelijkbaar model en koop die, of spaar nog een paar maanden door en koop het model wat je al wilde

Dat scheelt een hele hoop kopzorgen, want zes maanden over een keuken zou ik nooit doen. Ik ben best snel in knopen doorhakken als het aankomt op aankopen: niet te lang over nadenken, gewoon doen zolang je het kunt betalen. Het scheelt je zo veel gedoe.

Volgend jaar december mag ik weer een nieuw mobiel. Ik kom uit 2000 en houd van nieuwe technische snufjes, maar vanaf de iPhone 7 heb je mij niet meer gezien. Dan moet je zo’n tussenstukje hebben om met je oortjes muziek te kunnen luisteren. Vanaf 2019 worden mobielen buigbaar: raap me op. Wie wilt dat nou? Het liefst bestel ik volgend jaar december weer een iPhone 6s Plus: precies dezelfde als die ik nu heb. Maar dan krijg je weer dat Apple die apparaten wat ‘kapotter’ maakt (schijnt echt waar te zijn) zodat mensen die niet zo snel meer kopen en voor de nieuwere, duurdere variant gaan. En tja: welk mobiel boven de iPhone 7 kan nog én opladen, én muziek luisteren tegelijkertijd? En belangrijker nog: is niet stuk zodra je ‘m zachtjes op tafel legt.

Denk daar maar eens over na.

Larissa de Vos

Larissa de Vos | 19 jaar | Mediaredactie-medewerker | Eigenschappen: Spontaan / Creatief / Perfectionistisch.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *