Creatief schrijven, les 1

De eerste les Creatief Schrijven over onder andere hyperbolen en parabolen!

HYPERBOOL OF PARABOOL

Oefening 1: Zoek uit wat een hyperbool is en wat een parabool is

Hyperbool: Extra benadrukken, overdreven

Parabool: Kleiner maken

Oefening 2: Schrijf een korte tekst (vier zinnen) over je reis naar school of je ontbijt (of iets anders).

’s Ochtends, tot een uur of tien, is een gesprek met mij aangaan vaak onmogelijk. Een flink ochtendhumeur slaat toe zodra ik mijn acht (!) wekkers hoor en het woord ‘Goedemorgen’ is taboe. Kom je mij tegen bij de bus of de trein? Dan mag je mij zeker aanspreken – ik heb geen mensenvrees – maar verwacht geen gesprek met veel inhoud of een dikke glimlach. Pas rond half elf ontwaak ik zo’n beetje en dan heb je iets aan me.

Oefening 3: Pas de tekst aan en gebruik minimaal twee hyperbolen.

’s Ochtends, tot laat in de ochtend, is een gesprek met mij aangaan compleet onmogelijk. Een onuitstaanbaar ochtendhumeur slaat toe zodra ik mijn duizend (!) wekkers hoor en het woord ‘Goedemorgen’ geeft mij het gevoel alsof er twintig stoeptegels op mijn hoofd vallen. Loop je mij tegen het lijf bij de bus of de trein? Dan mag je mij zeker aanspreken – ik bijt niet! – maar verwacht geen goed, inhoudelijk en politiek correct gesprek of een glimlach op m’n smoel. Pas rond het middaguur ontwaak ik en dan heb je iets nuttigs aan me.

Oefening 4: Pas de tekst aan en gebruik minimaal twee parabolen. 

’s Ochtends, tot een uurtje of tien, is een gesprek met mij aangaan niet handig. Een klein ochtendhumeur slaat toe zodra ik mijn wekkers hoor en het woord ‘Goedemorgen’ laat me helemaal ineen krimpen. Kom je mij tegen bij de bus of de trein? Spreek mij dan zeker aan – ik ben ook chagrijnig goed te doen – maar verwacht geen nuttig gesprek of een glimlach. Pas rond half elf ontwaak ik, en dan heb je iets aan me.

 

ALLITERATIE

De leuke luizen

De leuke luizen lagen later dan de langpoten te luieren. De luizen leven van lakken, lassen en lopen. Ze zijn over het algemeen langer, lichter en leger dan hen. Met ladders laten ze landen en landschappen links liggen, waarna ze luiers vervangen voor lingerie en later Lingo luisteren. Hun leraar leert ze overdag lezen en schrijven door middel van letters. Er zijn verschillende lagen liefdes tussen lepels en luizen en ze lokken haren van kinderen.

Luizen lassen later dan langpoten met lopende lepels.

Links lopen luierende leeuwen, lager lopen Lynxen langpoten te lokken.

Limburg ligt lager dan Leeuwen lopen.

Woorden met de letter L: Later Lassen Leuker Landschap Landen Luizen Leven Lingo Lepel Ladder Links Laden Lynx Luier Loper Langpoot Lente Licht(er) Lichaam Limburg Liefdes Laagjes Leeuwen Lingerie Lang Lengte Letter Lopen Lakken Leeg(te) Lokken Leraar.

Opdracht 4: Zin maken

Maak een zin met de volgende woorden:

  • Nagellak en grasmaaier

De nagellak op haar net gelakte nagels was nog iets te nat, waardoor het beschadigde toen ze de grasmaaier uit de schuur haalde.

  • Zeven shampoo

Er waren zeven kinderen die onder de douche moesten voor etenstijd, maar er was te weinig shampoo waardoor er maar vier konden douchen.

Larissa de Vos

Larissa de Vos | 19 jaar | Mediaredactie-medewerker | Eigenschappen: Spontaan / Creatief / Perfectionistisch.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *