Hoe ik meer zou willen doen aan het milieu

Als je mij een paar jaar geleden iets over het milieu had gevraagd, had ik je met een stom gezicht aangekeken en je geen antwoord kunnen geven op de vraag wat ik er allemaal van af wist. Van de aardrijkskundelessen van de middelbare school weet ik nog schandalig weinig en ik ben precies de persoon die alle lampen aan laat staan als ze het huis verlaat.

Tot een paar jaar geleden. De afgelopen paar jaar is duurzamer leven en het milieu een handje helpen er langzaam ingeslopen. Sinds een paar jaar zijn wij hier in Swifterbant verplicht om afval te scheiden. Dat was destijds een test, en die werd onder andere in onze gemeente uitgevoerd. Plastic apart, GFT apart en papier apart. Dat deden wij hier dus ook, hoewel het wel even wat inspanning kost om dat in je systeem te krijgen. Maar inmiddels is dat meer dan normaal.

Sinds een jaar probeer ik lichten sneller uit te doen, en sinds een paar maanden laat ik de verwarming niet meer zo hoog branden en doe ik stekkers uit het stopcontact als ik klaar ben met het apparaat. Meestal, dan. Want soms vergeet ik het nog wel eens.

Ik ben momenteel achttien jaar en vind dat ik voor een puber goed bezig ben: ik ben mij heel bewust van het milieu en weet wat wel en niet goed is. Later zou ik graag nog veel meer willen doen: zo’n grote prullenbak in huis met verschillende vakken (we hebben nu alles buiten staan waardoor we soms nog wel eens valsspelen) waardoor je wél alles goed kunt scheiden. Ook zou ik meer aan het milieu willen denken bij voeding, koken. De Albert Heijn is de laatste paar maanden ontzettend goed bezig met het verminderen van plastic in hun verpakkingen: dat delen ze allemaal in (natúúrlijk klant trekkende) video’s op Facebook. Mega interessant, hoe ze het dekseltje van de aardbeien hebben vervangen voor een plastic laagje waardoor ze – weet ik hoeveel – kilo plastic per jaar minder verspillen.

Wanneer ik op mezelf woon later, zou ik daar wel echt meer mee willen doen. Bewuster met het milieu omgaan, plastic recyclen. Vorige week nog, hebben we alle lege batterijen uit huis verzameld om gerecycled te worden. Allemaal ingeleverd, samen met alle kapotte lampen en snoertjes. Dat bewuster worden van het milieu, begint vandaag al. Of eigenlijk gisteren, want de aarde heeft ons nodig. En dát ben ik mij bewust.

Larissa de Vos

Larissa de Vos | 19 jaar | Mediaredactie-medewerker | Eigenschappen: Spontaan / Creatief / Perfectionistisch.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *