De Amerikaanse cultuur

Ik wil het met jullie graag hebben over de cultuur in Amerika, hoe ik die ken zonder Amerika ooit bezocht te hebben én wat mijn mening is. Want de Amerikaanse cultuur, dat is me er eentje.

Toen ik jonger was, een jaar of dertien/veertien, keek ik naar bekende Youtubers. Veel Nederlanders, zoals Enzo Knol en StukTV, maar nog meer Amerikaanse sterren. Een kleine greep uit de selectie: Alisha Marie, Bethany Mota (favoriet!), Aspyn Ovard en LaurDIY. Deze Amerikaanse supersterren, vaak gevestigd in een klein appartement in Californië, deelden hun dagelijkse bezigheden, hobby’s en shop sessies. Alles werd vastgelegd. Zij hebben ervoor gezorgd dat ik verliefd ben geworden op Amerika en de manier waarop Amerikanen leven.

Natúúrlijk weet ik ook dat het beeld wat zij op Youtube scheppen vaak schijn is en dat zij een onrealistisch leven leven, maar dat is ook precies waar ik niet op doel. Zij hebben, door middel van hun video’s, hun kijkers kennis laten maken met het Amerikaanse landschap, Amerikaanse burgers, winkels, tradities en noem maar op. Op mijn vijftiende wist ik het zeker: ik moest en zou ooit emigreren naar Amerika.

En daar sta ik nog steeds achter. Iets minder dan toen, want ik heb inmiddels ook een heel leven opgebouwd in Nederland, maar het is nog steeds een plek waar ik alleen maar van kan dromen. Uren keek ik rond op Google Maps, liep ik virtueel over de Santa Monica Pier en bedacht ik mij hoe het zou zijn om in Los Angeles te wonen.

De naam Beautynezz zal jullie vast een lampje laten branden. Het enige wat die naam bij mij doet, is braakneigingen geven, maar dat terzijde. Joy, ook wel bekend onder de Youtube-naam Beautynezz, was één van de eerste Nederlandse youtubers onder de veertien (?) jaar. Ze begon al onwijs vroeg met het filmen van haar video’s. Waar die video’s dan over gingen? Precies! Haar tweede huis, in Amerika. Zij vliegt al haar hele leven heen en weer tussen Amerika en Nederland, en zij had zich op zo’n jonge leeftijd nog geen flauw benul van influencen. Ze maakte het allemaal niet mooier dan dat het was, en nog steeds bleef het feit: ik vond Amerika prachtig.

Maar wat is dan die cultuur waar ik voor gevallen ben? In veel delen van Amerika – in elk geval de delen waar mijn ogen op gevallen zijn – zijn de mensen heel relaxed en zen: het leven loopt daar een stuk soepeler dan hier in Nederland. Dan heb ik het uiteraard niet over New York, want dat is een uitzondering op de regel. Florida, Los Angeles, San Fransisco: de leefstijl van deze mensen is zó buitengewoon anders dan hier in Nederland. Er zijn veel minder onderlinge problemen, er hangt een soort rust en er kan een hele hoop. Er worden heel weinig vooroordelen getrokken.

De manier waarop daar geleefd wordt, is een manier die mij aanspreekt en ik verlang ernaar om die plekken een keer te bezoeken. Eén van mijn beste vriendinnen is 2,5 jaar geleden geëmigreerd naar Miami Beach, wat 1) betekent dat ik daar héél snel eens heen ga en 2) mijn dromen wat dichterbij brengt. Want: het kán. Emigreren.

Larissa de Vos

Larissa de Vos | 19 jaar | Mediaredactie-medewerker | Eigenschappen: Spontaan / Creatief / Perfectionistisch.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *