Ik heb nog nooit een blikje energiedrank gedronken

‘Nee, écht niet,’ is het standaard antwoord wat ik geef als mensen vragen of ik dat niet écht ooit een keer heb gedaan. De enige drie keer dat ik energiedrank heb gedronken, was toen ik in de kroeg een zwarte wodka/energydrank aangeboden kreeg – en opdronk. En dat maal drie.

Nu ik achttien ben, staan er al drie jaren op de teller waarin ik veel feestjes bezocht en alcohol heb genuttigd. Niet altijd met mate, wel altijd met plezier. Inmiddels weet ik uit ervaring dat mijn lichaam er niet tegen kan wanneer ik frisdrank drink en daarna ga feesten. Je kent het wel: je schudt een colafles en probeert ‘m daarna open te maken? Dat effect gebeurt er in mijn buik ook, wanneer ik een malibu-cola drink en daarna iets te hard mee dans op het nieuwe nummer van Bizzey.

En dan dus brakend naast de kroeg eindig.

Doen we niet meer. En precies dit effect krijg ik ook van energydrank. Buiten het feit om dat ik de geur afgrijselijk vindt, ik er nooit behoefte aan heb gehad en je tanden al afbreken als je de geur door je neusgaten laat komen. Heel, heel af en toe neem ik een paar slokken wodka-energy. Maar wanneer ik dat doe zonder na te denken, verlaat het mijn lichaam snel genoeg. Je kunt dus stellen dat ik nooit écht energy gedronken heb.

Hoe men hier een verslaving van kan ontwikkelen, is mij een raadsel. Het gaat tegenwoordig vaak om kinderen, tieners tussen de twaalf en zestien jaar, die hier een verslaving aan hebben. Ik snap dat voor hen de zoete smaak lekker weg drinkt, maar raak je hier echt zo opgepept van als dat ze zeggen? Heb je echt zo veel meer energie na het drinken van zo’n blikje?

Laatst zag ik een warning sticker op een nieuw blikje energy: het werd aangeraden dit niet te drinken als je jonger dan achttien jaar bent. Dat vind ik erg goed: er wordt veel te jong naar dit drankje gegrepen. ‘Er zit tenslotte toch geen alcohol in?,’ zeggen ze. Maar het kan zo schadelijk zijn, blijkt inmiddels uit honderden onderzoeken.

Als het aan mij ligt mag er best wat meer op energydrank gelet worden en mag er misschien zelfs een leeftijdsgrens aangehangen worden. Tot die tijd: drinken jullie lekker verder met de energy drank, ga ik wel aan de sinaasappelsap. Als mixdrankje dan. 😉

Larissa de Vos

Larissa de Vos | 19 jaar | Mediaredactie-medewerker | Eigenschappen: Spontaan / Creatief / Perfectionistisch.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *