Elke dinsdag yoga

Zoals uit bovenstaande column al bleek, doe ik al een aantal jaar aan fitness. Sinds een half jaar is daar yoga bij gekomen: elke dinsdagmiddag doe ik zonnegroeten samen met mijn beste vriendin Lizzy, in diezelfde sportschool.

Oké, om maar meteen met de deur in huis te vallen: ik doe dit zeker niet elke dinsdag. Ja, er is elke dinsdag een les, maar nee: daar heb ik lang niet elke dinsdag tijd voor of zin in. Ongeveer twee keer per maand woon ik de les bij, gegeven door de lerares die mij op acht-jarige leeftijd dansles gaf (wonen in een dorp, hè). Ontzettend gezellig vind ik dat.

Voordat ik aan deze lessen begon, deed ik nooit aan yoga. Zo nu en dan mediteerde ik, in 2017, met de app Headspace. Dat hielp af en toe, maar vaak lukte het mij niet me daartoe te zetten. In deze yogales sta je met allemaal vrouwen op matjes in een zaal waar de lichten gedempt zijn en de gordijnen dicht zijn. In december hangen er zelfs kerstlichtjes. En mobiele telefoons lever je beneden, bij de balie, al in. Geen elektronica.

Daar moest ik de eerste paar keer wel aan wennen. Niet alleen aan de elektronica-vrije zone, maar ook aan de poses die ik moest aannemen. Je moet hier echt lenig voor zijn. Dat was ik, totdat ik op mijn twaalfde stopte met turnen. Een houten laminaat plank is er niks bij.

Na een paar keer begin je de patronen te snappen. Elke tien weken is er een nieuwe les, maar in die tien weken doe je elke week bijna dezelfde oefeningen. Kracht, balans, spieren, noem maar op. Het laatste kwartier mag je dikke truien en dikke sokken aantrekken en op de grond gaan liggen. Ze praat dan op je in, over je organen en hoe je het ‘moet voelen stromen’. Dat voel ik nooit: dat laatste kwartier bedenk ik mij altijd wat ik na de yogales nog allemaal moet doen en wat er voor die week op de agenda staat. Vind ik heerlijk. Hoef ik dat ’s avonds in bed niet meer te doen.

Ik ben er nog niet over uit of deze yoga echt werkt, of dat het een placebo-effect op mij heeft. In elk geval is het voor nu fijn om twee, soms drie of vier keer in de week mijn benen in de nek van mijn achterbuurvrouw te leggen (figuurlijk, hè) en zo lang ik daar tijd voor heb vind ik het nog gezellig ook. Met mijn beste vriendin. Oude danslerares. Feestje!

Larissa de Vos

Larissa de Vos | 19 jaar | Mediaredactie-medewerker | Eigenschappen: Spontaan / Creatief / Perfectionistisch.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *