Keuzedelen portfolio | VOLLEDIG

Het volledige keuzedelen portfolio voor het vak KEUZEDELEN. 

OEFENINGEN HOOFDSTUK 1

De oefeningen uit hoofdstuk 1 heb ik mondeling besproken in de les. Omdat ik ze toch even terug wil laten komen, heb ik een samenvatting geschreven over dit hoofdstuk en de opdrachten.

Initiatief nemen is iets wat goed is om te doen, maar wat voor veel mensen nog vrij pittig is. Zelf heb ik hier geen last van: ik neem bijna altijd initiatief en vind dat ook leuk om te doen. Door de opdrachten in dit hoofdstuk te maken heb ik dan ook niet het idee gehad dat ik er aan het einde van de opdrachten anders over dacht dan aan het begin.

Persoonlijk vind ik dat ik iemand ben die veel initiatief kan tonen en dit ook doet, en ik vind dat zeker een goede eigenschap. Sterker nog: ik hoop dat er meer mensen zijn die zo goed initiatief kunnen nemen want het is zeker iets positiefs, ook voor later.

OEFENINGEN HOOFDSTUK 2

Ook de opdrachten van Hoofstuk 2 heb ik mondeling besproken in de les. Echter leek het mij een leuk idee om de reflectie die achter aan het hoofdstuk staat eens uit te lichten. De eerste drie vragen zijn de eerste drie opdrachten die aan het begin van het hoofdstuk staan, daarna volgen direct de reflectievragen.

De uitspraak die het beste bij mij past:

 • Ik heb best wel lef, ik vind het leuk om risico’s te nemen. Maar sommige dingen durf ik echt niet.

Ben jij een doorzetter? Wat ben jij volgens de test?

Ik ben een doorzetter.

Ben je het eens met de uitslag?

Ja.

TERUGBLIK SKILL

Wat heb je geleerd van deze les over doorzettingsvermogen en lef hebben?

Uit deze les heb ik niet heel veel nieuws geleerd: ik had van mezelf al aardig veel doorzettingsvermogen en aan lef ontbrak er ook niet veel. Ik vind het leuk om risico’s te nemen en out of the box te gaan.

In mijn stageperiode in Amsterdam, afgelopen jaar, heb ik echt geleerd voor mezelf op te komen, lef te hebben en m’n mond open te trekken als dat nodig is. Ik was altijd al een doorzetter, maar de laatste paar maanden merk ik dat ik vrijwel nooit opgeef. Ik ga altijd door, no matter what.

Ben je anders over deze skill gaan denken nu je deze oefeningen hebt gedaan?

Nee.

Kruis aan welke uitspraak het beste bij je past.

 • Ik heb best wel lef, ik vind het leuk om risico’s te nemen. Maar sommige dingen durf ik echt niet.

Hoeveel doorzettingsvermogen heb jij?

 • Veel, ik geef nooit op, ook al zijn er tegenslagen.

Heb je hetzelfde ingevuld als bij het begin?

Ja.

Wat is doorzettingsvermogen en lef hebben volgens jou?

Ik denk dat doorzettingsvermogen en lef hebben voor iedereen op een ander level ligt: waar de een al vindt dat hij of zij lef heeft bij het geven van je mening, is dat voor een ander pas wanneer je bijvoorbeeld iets steelt van je ouders. Het is iets wat voor iedereen een andere betekenis heeft. Voor mij betekent doorzettingsvermogen dat je nooit opgeeft, wat er ook gebeurt, en dat je altijd probeert overal het beste uit te halen. Lef hebben is in mijn ogen durven je mond open te trekken, voor jezelf en je vrienden op te komen en soms ook dingen doen die niet altijd even legaal zijn.

Wat heb je eraan in je dagelijkse leven en in je BPV?

Aan doorzettingsvermogen heb je onwijs veel in je dagelijks leven en je BPV. Persoonlijk heb ik dat enorm gemerkt, in mijn stageperiode bij Hashtag Workmode. In Amsterdam is de mentaliteit heel anders, en je móest daar wel voor jezelf opkomen. Dat heb ik daar dan ook zeker geleerd. Ze gaan je daar niet vragen of je het ergens niet mee eens bent, daar moet je zelf mee komen. En opnieuw: doorzetten en niet toegeven.

Ga je proberen meer doorzettingsvermogen en lef te tonen in je BPV?

Niet meer dan dat ik nu doe, maar ik ga wel proberen het doorzettingsvermogen en de lef die ik nu heb op hetzelfde level te houden.

POWERPOINT OVER JEZELF + VISITEKAARTJE

REFLECTIE

Op de presentatie kreeg ik goede feedback van Mariëlle: mijn presentatie was duidelijk, zat goed in elkaar en mijn toekomstplannen waren erg goed vormgegeven. Ik ben tevreden over de feedback, want ik sta er volledig achter en ben het eens met het commentaar.


3 | OPENSTAAN VOOR JE OMGEVING |

ONTWERP EEN JONGERENRUIMTE

ONDERZOEKSVERSLAG

INRICHTINGSWENSEN VOOR EEN JONGERENRUIMTE

In mijn klas is de gemiddelde leeftijd rond de 20 jaar: precies de doelgroep voor een jongerenruimte. Uit een klein onderzoek onder mijn klasgenoten bleek dat er een aantal elementen zeker terug moeten komen in een jongerenruimte. Dit zijn er een aantal hiervan:

Pooltafel Tafelvoetbal Frisdrankautomaat
Statafels Bier tap Dartbord
Speakers Muziekinstallatie Koffiezetapparaat

 

Persoonlijk ben ik het met bovenstaande onderdelen eens. Zelf ben ik 17 jaar, en ook ik val dus onder de doelgroep. Ik ben niet iemand die snel naar een jongerenruimte toe zou gaan, maar áls ik er naartoe ga moeten deze dingen er zeker wel zijn. Zelf zou ik onderstaande elementen nog toevoegen:

Tv Dvd’s Banken
Laptops/computers Photobooth

ONTWERP + PRESENTATIE

2D

3D

REFLECTIE

Als ik ooit een carrièreswitch maak, wil ik interieurontwerpster of binnenhuisarchitect worden. Deze opdracht, het maken van een plattegrond voor de jongerenruimte, was dan ook enorm leuk om te doen. Ik heb geprobeerd zo veel mogelijk elementen terug te laten komen in het huis en in de tuin, en hem zo ontworpen zodat er veel jongeren aanwezig kunnen zijn en er meerdere dingen te doen zijn.


OEFENINGEN HOOFDSTUK 3

De oefeningen van hoofdstuk 3 heb ik in de les, mondeling, besproken. Dit was goed.

OPENINGSVRAGEN

Sta jij open voor je omgeving?

 • Ja, ik zie altijd overal kansen.

Ben jij nieuwsgierig? Doe de test.

Ja, ik ben nieuwsgierig.

Ben je het eens met de uitslag?

Ja.

TERUGKIJKEN OP DE SKILL

Wat heb je geleerd van deze les over openstaan voor je omgeving en nieuwsgierig zijn?

Uit deze les heb ik geleerd dat het goed is om nieuwsgierig te zijn en dat openstaan voor je omgeving iets is wat ik momenteel al heel goed doe.

Ben je anders over deze skill gaan denken nu je deze oefeningen hebt gedaan?

 • Nee.

Sta jij open voor je omgeving? Kies de uitspraak die je het beste bij jezelf vindt passen.

 • Ja, ik zie altijd overal kansen.

Heb je hetzelfde ingevuld als bij het begin?

 • Ja.

Wat is openstaan voor je omgeving en nieuwsgierig zijn volgens jou?

Voor mij is openstaan voor je omgeving en nieuwsgierig zijn iets heel goeds: je laat zien dat je interesse hebt in iets of iemand en je initiatief toont. Je lijkt een stuk minder lui of ongeïnteresseerd en je kunt je van je beste kant laten zien.

Wat heb je eraan in je dagelijkse leven en in je BPV?

Door nieuwsgierig te zijn en open te staan voor dingen krijg je nieuwe kansen, komen er nieuwe dingen op je pad en leer je een stuk meer, omdat je je spiegelt aan een ander. Als jij heel geïnteresseerd over komt, zal een ander ook een stuk meer motivatie hebben om jou iets uit te leggen of een kans te geven. In mijn BPV heb ik hier heel veel aan gehad: vooral veel vragen en doen. Dit heb ik dan ook het meeste op mijn BPV zelf geleerd.

Denk je dat je meer zult gaan openstaan voor je omgeving?

Ik denk niet dat ik meer ga openstaan voor mijn omgeving na deze les.


5 | CREATIEF DENKEN

OPDRACHTEN HOOFDSTUK 5

Hoe creatief vind jij jezelf?

 • Ik ben best wel creatief

Wat heb je geleerd van deze les over creatief denken?

Niet meer dan dat ik al wist: persoonlijk ben ik al vrij creatief en dat zet ik in het dagelijks leven ook in.

Ben je nu anders over deze vaardigheid gaan denken nu je deze oefeningen hebt gedaan?

Nee.

Hoe creatief vind jij jezelf nu?

 • Ik ben best wel creatief.

Wat is creatief denken volgens jou?

Creatief denken betekent voor mij dat je dieper na gaat denken over ideeën, je fantasie op de vrije loop laat en alles op schrijft wat in je op komt, ook al wordt dat uiteindelijk helemaal niks.

Wat heb je eraan in je dagelijks leven en in je BPV?

Creatief denken is best een belangrijk onderdeel voor het werkveld waar ik in werk en waar ik voor studeer. Met zowel teksten schrijven, als fotograferen en vormgeving is het belangrijk om creatief te denken.

Denk je dat je meer creatief gaat denken?

Niet na deze les. Dat zal gewoon hetzelfde blijven als dat het al was.

CHALLENGE TRENDWATCHER

TRENDRAPPORT

Een trend die we de komende tijd veel gaan zijn is de kantoorhond. Niet iets wat je als eerste zou kunnen bedenken, maar zeker wel een trend die de komende tijd veel van zich gaat laten zien. Met name in de Randstad zijn er veel kantoorpanden die de kantoorhond accepteren.

De kantoorhond

De kantoorhond is niets meer dan letterlijk: een hond op het kantoor. Een werknemer/zelfstandig ondernemer die op kantoor werkt, kan bij toestemming zijn of haar hond meenemen. Uiteraard moet hij of zij wel voor de hond zorgen tussendoor (uitlaten etc.), maar op die manier hoeft de hond niet de hele dag alleen thuis te blijven. Win-win.

De kantoorhond is op steeds meer plekken toegestaan en het wordt de komende tijd een ware trend. Op die manier wordt het voor mensen die fulltime werken een stuk gemakkelijker om een hond als huisdier te nemen.

REFLECTIE

De SKILL creatief denken vond ik erg leuk: ik ben goed met creativiteit en vond het dan ook makkelijk om hieraan te werken. Echter, vond ik het trendrapport een opdracht die een beetje overdreven was. Hierdoor werd het hele idee minder leuk, en dat is jammer, want het had zo leuk kunnen zijn.


7 | ONDERHANDELEN EN OVERTUIGEN

OEFENINGEN HOOFDSTUK 7

Hoe goed kun jij onderhandelen?

 • Ik kan goed onderhandelen en krijg meestal mijn zin.

Leg uit waarom je dat vindt…

Voor mij persoonlijk is onderhandelen en iemand overtuigen vaak een uitdaging: ik vind het leuk om anderen uit te dagen en dingen voor elkaar te krijgen.

Noem drie situaties in het dagelijks leven of in jouw werkveld, waarin je moet onderhandelen.

 1. Personen die mij niet willen doorverbinden met de persoon die ik moet spreken aan de telefoon;
 2. Een samenwerking met een bedrijf binnenslepen;
 • Mijn dienst (blog) verkopen.

Hoeveel overtuigingskracht heb jij?

 • Redelijk veel, maar ik moet er wel in geloven

OPDRACHT 1

Deze opdracht heb ik samen met twee klasgenoten doorgenomen in de les, mondeling.

OPDRACHT 2

Bekijk het plaatje. Wat gaat hier mis?

De personen kijken elkaar niet aan.

Bekijk de uitspraak. Is deze gedaan door een goede onderhandelaar?

Nee, vind ik niet.

OPDRACHT 3

Beschrijf een situatie waarin je het lastig vond om te onderhandelen.

River Island, een kledingwinkel, had mijn bestelling niet opgenomen terwijl ik wel betaald had. Na heel lang zeuren en onderhandelen kreeg ik uiteindelijk mijn geld wel terug, maar ik vond het een lastige situatie.

Welk belang had jij?

Mijn belang was om mijn geld terug te krijgen.

Welk belang had de andere partij?

Zij wilden hun geld behouden en goed reviews op internet hebben.

Wat was het resultaat?

Na een paar dagen zeuren kreeg ik mijn geld terug.

Was de relatie met de andere partij na het onderhandelen beter of slechter?

Hetzelfde als daarvoor.

Hoe kwam dat?

Ik ken de partij niet persoonlijk, dus heb ze nooit meer gesproken naderhand.

Waarom vond je de onderhandeling lastig?

Het ging moeizaam en ik praatte met een volwassen persoon die mij niet kon helpen.

Wat had je anders kunnen doen?

Niks, ik vind dat ik goed gehandeld heb.

OPDRACHT 4

Ik heb deze opdracht mondeling besproken.

OPDRACHT 5

Ik heb deze opdracht mondeling besproken.

OPDRACHT 6

Noem twee situaties waarin het belangrijk was dat jij goed kon overtuigen. Bijvoorbeeld op je BPV of bijbaan.

SITUATIE 1: Toen ik mijn eerste intakegesprek had bij mijn stage-bedrijf, moest ik mezelf heel erg goed neerzetten omdat ze me anders niet aan zouden nemen vanwege leeftijd. Ik moest hen ervan overtuigen dat ik goed genoeg was voor hun bedrijf, en dat is uiteindelijk gelukt.

SITUATIE 2: Toen ik bij mijn bijbaan graag van vakkenvuller naar zowel vakkenvuller als kassamedewerker wilde, moest ik mezelf een klein beetje bewijzen bij mijn teamleiders. Uiteindelijk heb ik ze ervan weten te overtuigen dat ik dit kon.

Kies een van deze situaties. Wat waren jouw argumenten waarmee je de ander wilde overtuigen?

SITUATIE 1: Mijn argumenten waren dat ik niet te jong was, maar mij volwassener gedroeg dan dat mijn leeftijd zei. Daarnaast was een argument dat ik al veel ervaring had, ik de kwaliteiten die zij vroegen beheerste en binnen het team paste wat betreft de workflow.

Is het gelukt om de ander te overtuigen?

Ja! Ik ben aangenomen.

BRIEF VOOR SPREKER

Larissa de Vos

Larissa de Vos | 19 jaar | Mediaredactie-medewerker | Eigenschappen: Spontaan / Creatief / Perfectionistisch.

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *