1 | INITIATIEF NEMEN & 2 | DOORZETTINGSVERMOGEN EN LEF HEBBEN

1 | INITIATIEF NEMEN & 2 | DOORZETTINGSVERMOGEN EN LEF HEBBEN

OEFENINGEN HOOFDSTUK 1

De oefeningen uit hoofdstuk 1 heb ik mondeling besproken in de les. Omdat ik ze toch even terug wil laten komen, heb ik een samenvatting geschreven over dit hoofdstuk en de opdrachten.

Initiatief nemen is iets wat goed is om te doen, maar wat voor veel mensen nog vrij pittig is. Zelf heb ik hier geen last van: ik neem bijna altijd initiatief en vind dat ook leuk om te doen. Door de opdrachten in dit hoofdstuk te maken heb ik dan ook niet het idee gehad dat ik er aan het einde van de opdrachten anders over dacht dan aan het begin.

Persoonlijk vind ik dat ik iemand ben die veel initiatief kan tonen en dit ook doet, en ik vind dat zeker een goede eigenschap. Sterker nog: ik hoop dat er meer mensen zijn die zo goed initiatief kunnen nemen want het is zeker iets positiefs, ook voor later.

OEFENINGEN HOOFDSTUK 2

Ook de opdrachten van Hoofstuk 2 heb ik mondeling besproken in de les. Echter leek het mij een leuk idee om de reflectie die achter aan het hoofdstuk staat eens uit te lichten. De eerste drie vragen zijn de eerste drie opdrachten die aan het begin van het hoofdstuk staan, daarna volgen direct de reflectievragen.

De uitspraak die het beste bij mij past:

  • Ik heb best wel lef, ik vind het leuk om risico’s te nemen. Maar sommige dingen durf ik echt niet.

Ben jij een doorzetter? Wat ben jij volgens de test?

Ik ben een doorzetter.

Ben je het eens met de uitslag?

Ja.

TERUGBLIK SKILL

Wat heb je geleerd van deze les over doorzettingsvermogen en lef hebben?

Uit deze les heb ik niet heel veel nieuws geleerd: ik had van mezelf al aardig veel doorzettingsvermogen en aan lef ontbrak er ook niet veel. Ik vind het leuk om risico’s te nemen en out of the box te gaan.

In mijn stageperiode in Amsterdam, afgelopen jaar, heb ik echt geleerd voor mezelf op te komen, lef te hebben en m’n mond open te trekken als dat nodig is. Ik was altijd al een doorzetter, maar de laatste paar maanden merk ik dat ik vrijwel nooit opgeef. Ik ga altijd door, no matter what.

Ben je anders over deze skill gaan denken nu je deze oefeningen hebt gedaan?

Nee.

Kruis aan welke uitspraak het beste bij je past.

  • Ik heb best wel lef, ik vind het leuk om risico’s te nemen. Maar sommige dingen durf ik echt niet.

Hoeveel doorzettingsvermogen heb jij?

  • Veel, ik geef nooit op, ook al zijn er tegenslagen.

Heb je hetzelfde ingevuld als bij het begin?

Ja.

Wat is doorzettingsvermogen en lef hebben volgens jou?

Ik denk dat doorzettingsvermogen en lef hebben voor iedereen op een ander level ligt: waar de een al vindt dat hij of zij lef heeft bij het geven van je mening, is dat voor een ander pas wanneer je bijvoorbeeld iets steelt van je ouders. Het is iets wat voor iedereen een andere betekenis heeft. Voor mij betekent doorzettingsvermogen dat je nooit opgeeft, wat er ook gebeurt, en dat je altijd probeert overal het beste uit te halen. Lef hebben is in mijn ogen durven je mond open te trekken, voor jezelf en je vrienden op te komen en soms ook dingen doen die niet altijd even legaal zijn.

Wat heb je eraan in je dagelijkse leven en in je BPV?

Aan doorzettingsvermogen heb je onwijs veel in je dagelijks leven en je BPV. Persoonlijk heb ik dat enorm gemerkt, in mijn stageperiode bij Hashtag Workmode. In Amsterdam is de mentaliteit heel anders, en je móest daar wel voor jezelf opkomen. Dat heb ik daar dan ook zeker geleerd. Ze gaan je daar niet vragen of je het ergens niet mee eens bent, daar moet je zelf mee komen. En opnieuw: doorzetten en niet toegeven.

Ga je proberen meer doorzettingsvermogen en lef te tonen in je BPV?

Niet meer dan dat ik nu doe, maar ik ga wel proberen het doorzettingsvermogen en de lef die ik nu heb op hetzelfde level te houden.

POWERPOINT OVER JEZELF + VISITEKAARTJE

REFLECTIE

Op de presentatie kreeg ik goede feedback van Mariëlle: mijn presentatie was duidelijk, zat goed in elkaar en mijn toekomstplannen waren erg goed vormgegeven. Ik ben tevreden over de feedback, want ik sta er volledig achter en ben het eens met het commentaar.

Larissa de Vos

Larissa de Vos | 19 jaar | Mediaredactie-medewerker | Eigenschappen: Spontaan / Creatief / Perfectionistisch.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *