JRV Achtergrondverhaal

Eén van de meest bekende winkelketens van ons land heeft een flinke omzetdaling gemaakt: Blokker boekt grootste verlies ooit. De meest gestelde vraag is momenteel: gaan ze V&D achterna?

De belangrijkste hoofdvraag is natuurlijk: hoe kan het dat zo’n grote winkelketen, die we allemaal wel kennen, zó veel verlies kan draaien? Waar is het mis gegaan en wat voor fouten zijn er gemaakt? Zijn er überhaupt fouten gemaakt? Hoe reageert Blokker? En hoe gaan ze hier uitkomen zonder failliet verklaard te worden?

BLOKKER HOLDING

Vorig jaar nog heeft Blokker Holding, de volledige naam van het bedrijf, geïnvesteerd in een reorganisatie en herstructureringen. Dit is volgens hen dan ook de reden van het grote verlies wat ze nu, iet meer dan een jaar later, hebben gedraaid. De Telegraaf meldde: ‘Blokker Holding zette een verlies in de boeken van 344 miljoen euro, waarvan 154 miljoen euro door de onderneming als eenmalige herstructureringskosten wordt omschreven. Het resultaat was een jaar eerder nog 180 miljoen euro negatief. Het bedrijfsresultaat (ebitda) ging van een min van 142 miljoen euro naar 231 miljoen euro negatief.’ Ze hebben mega veel geïnvesteerd, en dus zou je denken dat dat echt nodig was. Maar… Wat hield die reorganisatie precies in?

REORGANISATIE

In de reorganisatie, die rond 2016 plaatsvond, werden 390 arbeidsplaatsen geschrapt, bovenop de 440 banen waar dat jaar daarvoor al geen plek meer voor was. Daarnaast bracht Blokker Holding in 2016 naar buiten dat ze in de daaropvolgende twee jaar 450 van de bijna 600 filialen radicaal om zouden bouwen. Volgens de topman, Rob Heesen, zijn de ingrepen die in 2015 zijn gedaan ‘niet ingrijpend genoeg’. Hij gaat de indeling van de winkels aan een complete metamorfose onderwerpen. Zelfs het bekende en oude oranjegeblokte logo moet er aan geloven. (bron: KASSA/BNNVARA)

De reorganisatie heeft dus een flinke zak geld gekost, wat volgens Blokker de reden is dat ze in 2018 veel verlies draaiden. Maar, is er niet nog meer dan dat?

PRESTATIES VIELEN TEGEN

In de meeste nieuwsberichten wordt gesproken over verlies door de reorganisatie, maar tussen neus en lippen door staat er soms ook achter dat de ‘prestaties tegen vielen’. Na wat research, blijkt dat de commerciële resultaten vorig jaar daadwerkelijk tegenvielen. Wel werden in het laatste kwartaal van 2017 de eerste positieve tekenen van de nieuwe strategie zichtbaar, stelt Blokker. Het bezoek aan de winkels zou weer toenemen.

GAAN ZE V&D ACHTERNA OF KOMEN ZE ER BOVEN OP?

In de koppen van de nieuwsartikelen afgelopen mei werd vooral vergeleken met de winkelketen V&D, die recentelijk failliet is verklaard. De vraag is: gaat Blokker de V&D achterna, of blijven ze boven water? Nu.nl schrijft het volgende:

Blokker Holding lijdt weliswaar grote verliezen, maar gaat volgens retail- en marketingdeskundige Cor Molenaar V&D voorlopig nog niet achterna. Het concern heeft ingegrepen toen de onderneming in zwaar weer terechtkwam en dat heeft V&D nooit gedaan, meent Molenaar. Bovendien heeft het bedrijf een grote vastgoedportefeuille, waardoor de financiële positie nog niet zo slecht is. ”Er is veel kritiek geweest rond het vertrek van de topman”, weet Molenaar, die daar niet in wil meegaan. Hij benadrukt dat het moeilijk is om van buitenaf precies te beoordelen hoe het er in het bedrijf aan toe gaat.

Het ziet er dus niet naar uit dat Blokker binnenkort failliet verklaard wordt, maar dat ze in zwaar weer verkeren is een ding wat zeker is.

BRONNEN:

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/blokker-boekt-grootste-verlies-ooit-is-de-winkelketen-gedoemd-net-als-v-d-ten-onder-te-gaan-~b1b7d208/

https://www.telegraaf.nl/financieel/2094095/blokker-weer-diep-in-rode-cijfers

https://kassa.bnnvara.nl/nieuws/opnieuw-reorganisatie-bij-winkelketen-blokker

https://www.ad.nl/economie/grootste-verlies-ooit-voor-blokker~a3e5ee76/

http://www.dvhn.nl/economie/Grootste-verlies-ooit-voor-Blokker-23223639.html

https://www.nu.nl/economie/5288471/verlieslijdende-blokker-holding-gaat-vd-niet-achterna.html

Larissa de Vos

Larissa de Vos | 19 jaar | Mediaredactie-medewerker | Eigenschappen: Spontaan / Creatief / Perfectionistisch.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *