JRV Nieuwsanalyse

bron

Voor de les JRV moesten we een nieuwsanalyse schrijven over een onderwerp dat jou interesseerde. Ik koos voor het onderwerp: de millenial-eeuw: de eeuw waar wij nu in leven. Deze opdracht heeft nog geen feedback gekregen, dus ik weet niet of deze goed is uitgevoerd.

OVERSPANNEN IN DE MILLENIAL-EEUW

Overspannen in de 21e eeuw: je zou haast denken dat we het tegenwoordig allemaal zijn. Bedrijfsartsen hebben het maar druk met oververmoeide, overspannen werknemers die de druk niet meer aankunnen. Daarentegen: in de vacatures wordt tegenwoordig alleen nog maar gezocht naar ambitieuze, gedreven mensen met géén 9 tot 5 mentaliteit. Maar hoe zijn we in hemelsnaam belandt in een generatie vol met koffiedrinkende hipsters en werkgevers die geen genoegen meer nemen met iemand die zijn werk ook zonder extra poespas kan afronden?

In deze eeuw, waarin de eerstgeborenen dit jaar achttien jaar oud worden, leven we in een wereld van verschil in vergelijking met het begin van de vorige eeuw. Mobiele telefoons en media spelen een grote rol in het beeld van gemiddelde puber of adolescent. We willen te veel.

Het startte allemaal rond 1980, toen de eerste millennials* geboren werden. De meest genoemde eigenschappen van deze millennials zijn strevers, ambitieus, op zoek naar uitdaging en aan de top willen staan. Het gras is altijd groener bij de buren is een uitspraak die hier perfect bij past. Heeft Gigi Hadid een campagne gedaan met Tommy Hillfiger? Dan wilt menig ander topmodel – noem eens een simpel voorbeeld – een campagne met modemerk Guess. De competitie start al onderling bij grotere namen, maar speelt door tot in de meest burgerlijke tieners. Heeft klasgenoot X een jas van Balenciaga? Dan wil jij natuurlijk ook een merk-jas. Maar ook groter: heeft Anna Nooshin in een duur hotel in New York geslapen of loopt ze rond met een horloge van Rosefield? Tof, wil jij ook. Het is in de meeste gevallen niet per se een geval van jaloezie, maar meer een bron van inspiratie. Dus dáár kan ik ook komen. Je begint je eigen strategieën te ontwikkelen binnen het vak waar jij je voor interesseert en probeert op die manier aan de top te komen. Ambitie speelt daarbij een belangrijke rol: enkel de besten of slimste komen aan de top te staan. Bij sommigen gaat dit heel natuurlijk – door bijvoorbeeld bekende ouders – maar sommigen werken er kei- en keihard voor. Soms zelfs té hard. En bij die mensen wordt onwijs snel een burn-out geconstateerd.

Ambitieus, perfectionistisch, en vooral een strever zijn: dat zijn de drie eigenschappen die het recept vormen voor in eerste instantie oververmoeidheid, later overspannen zijn en met als eindstation een burn-out. Geen ‘nee’ kunnen of willen zeggen, de agenda volledig volplannen, van hot naar her rennen en hopelijk ook nog bakken met geld verdienen met datgeen wat je doet. Je hebt een groot huis, maar bent daar eigenlijk nooit. Vrienden? Die zie je amper. En je lichaam? Die brandt op. Langzaam maar zeker. Máár: ‘je staat wel aan de top.’ Dus wie houdt je nog tegen?

SOCIAL MEDIA

Het is makkelijk te verklaren. Natuurlijk willen we allemaal de beste zijn, in de schijnwerpers staan, het meeste geld verdienen, de leukste klussen binnenslepen en inspirerend gevonden worden. Iedereen rent tegenwoordig zijn of haar benen onder het lijf vandaan, en niemand lijkt er op sociale media last van te hebben. Want: we laten alleen de leuke hoogtepunten zien. Alles is leuk, alles is tof, en als we de bekendste celebrities mogen geloven huilen ze nooit en voelen ze zich 24 uur per dag topfit. Dan kunnen wij, burgers uit een rijtjeshuis in een pittoresk dorp, dat toch ook? Schijn bedriegt. Want ook zij voelen zich vaak rot, totaal niet fit en als je denkt dat alles van hun leien dakje afgaat, dan heb je het zeker mis. We zijn namelijk allemaal mensen.

Het is heel simpel te concluderen dat we in een eeuw leven waarin we te weinig écht en eerlijk zijn in de media, en waarin we onszelf te veel dingen opleggen. We zouden veel meer rust ervaren als we zouden weten dat ook bekende mensen zich af en toe rot voelen en waarbij hun plannen of projecten mislukken, want ‘dan is het niet erg als dat bij ons ook eens gebeurt’. Recentelijk nog schreef journalist Sip Markink een artikel over ditzelfde onderwerp, waarin hij opperde: ‘Medemillennials, doe toch eens rustig’. Hij noemde dit begrip ‘een zeikgeneratie die veel wil, maar het niet aankan.’ En gelijk heeft hij.

Wat moeten we wel niet verwachten, van de babyboomers die over een paar jaar meerderjarig worden en niet beter weten dan dat hun ouders zich helemaal rot werken en geen minuut stil kunnen zitten? Die continue competitie, daar worden zij mee opgevoed. Met de paplepel ingegoten. Komen we ooit nog van deze ambitieuze generatie af? Of maken we onze kinderen, kleinkinderen en later achterkleinkinderen alleen maar ambitieuzer? Ambitie als eigenschap, is al eeuwenlang normaal. Maar ambitie forceren, is niet de bedoeling. Bij ons niet, bij onze kinderen niet en ook bij onze kleinkinderen niet.

*De Millennials (Generatie Y) zijn een demografische generatie, veelal geboren tussen 1980 en 2000. Deze worden vaak omschreven als hard werkend, gedreven, perfectionistisch en erg technisch.

Larissa de Vos

Larissa de Vos | 19 jaar | Mediaredactie-medewerker | Eigenschappen: Spontaan / Creatief / Perfectionistisch.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *