Marketingonderzoek bij Q

Radiozenders: voorheen vond je ze enkel op de radio, maar inmiddels zijn ze uitgebreid tot de sociale media kanalen, televisie en websites. Dat maakt contentmarketing voor deze radiozenders een stuk breder en gemakkelijker. Ik was best benieuwd naar de contentmarketing-strategieën van een van deze radiozenders, en dus ik ging op onderzoek uit bij Qmusic.

Bij Qmusic doen ze een hele hoop aan marketing. Zo werden ze recentelijk nog genomineerd als Beste Merk van de Best Social Awards en gaan ze weer in een stijgende lijn omhoog met de luistercijfers. Echter, was dit lang niet altijd het geval. Vorig jaar nog werd bekend dat de cijfers enorm daalden en dat de radiozender flink in de problemen kwam. Op 29 augustus 2017 verscheen de volgende tekst op MediaCourant: ‘Vandaag krijgt het station wel een heel harde klap te verwerken: de nieuwste luistercijfers laten zien dat Q de grootste daler is van alle radiozenders. Het station gaat van 8,9 naar 8,3 procent marktaandeel en is nu de vijfde zender van het land.’

You make us Q.

ACTIES

Een aantal dingen die Qmusic overduidelijk doet wat betreft contentmarketing zijn onder andere acties als: De Uitverkorene, Het Geluid en De Doofpot. Bij de eerstgenoemde is het concept: Qmusic heeft een willekeurig persoon in Nederland aangewezen als ‘De Uitverkorene’ zonder dat hij/zij dat zelf weet, en deze persoon wint €10.000,- als hij/zij voor een bepaalde datum doorheeft dat het om hem of haar gaat. Zo gaat tóch iedereen luisteren, want: stel dat jij het bent. Een goede manier van contentmarketing.

WINACTIES

Iets specifieker en vanzelfsprekender nog zijn de winacties die radiozenders doen met concerten. Tickets voor muziekfestivals of concerten worden gul weggegeven en ook Qmusic heeft er een handje van. Zo zijn er in de afgelopen twee jaar alleen al kaarten weggegeven voor Justin Timberlake, Enrique Iglesias, Demi Lovato, Bebe Rexha, Imagine Dragons, 5 Seconds of Summer, Chef’s Special, Bløf, Kygo en Lady Gaga. Een flinke lijst aan bekende artiesten, waar veel fans een hele hoop voor over hebben.

SOCIALS

De sociale media kanalen van Qmusic zijn de laatste jaren ook enorm gestegen, even als die van andere concurrenten. Op bijvoorbeeld de Instagram-pagina van Qmusic zijn er 89,3K volgers die elke week filmpjes, foto’s en nieuwtjes ontvangen en op die manier getriggerd worden met de radiozender. Zo hengel je weer meer – en nieuwe – luisteraars binnen en dus hogere cijfers. Ook de Facebook-pagina van Q trekt veel bekijks: maar liefst 387.301 personen volgen de pagina, waar bijna dagelijks berichten op geplaatst worden over de radiozender, met polls/vragen en leuke feiten/nieuwtjes.

Radiozenders kunnen op veel verschillende manieren goede contentmarketing in werking zetten, en zo gelukkig ook Qmusic. Hoewel 2017 niet het beste jaar was voor Q, zijn ze zichzelf weer omhoog aan het werken en houden ze het leuk met verschillende acties. Wie weet ben jij binnenkort wel de volgende Uitverkorene. 😉

Larissa de Vos

Larissa de Vos | 19 jaar | Mediaredactie-medewerker | Eigenschappen: Spontaan / Creatief / Perfectionistisch.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *