JRV Reportage

bron

Voor de les JRV moesten we een paar weken geleden een reportage schrijven over de gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente waar je zelf woont. Ik woon in Dronten, en dus schreef ik een reportage over: de gemeente Dronten! 😉 Deze opdracht heeft nog geen feedback gekregen, dus ik weet niet of hij goed is uitgevoerd.

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN GEMEENTE DRONTEN

Toen een paar weken voor de verkiezingen het nieuwsbericht naar buiten kwam dat er problemen waren binnen de politieke partijen in Dronten en dat er inmiddels drie, vier gemeenteraadskandidaten waren opgestapt, moest Dronten toch even op de vingers bijten.

De gemeente Dronten bestaat uit Dronten zelf en de nabijgelegen dorpen Biddinghuizen en Swifterbant. In totaal heeft de gemeente Dronten ruim 40.000 inwoners verdeeld over de drie dorpen.

Op 27 januari 2018, twee kleine maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen, citeert De Drontenaar: ‘Opnieuw heeft een CDA’er zich teruggetrokken uit een functie bij de gemeente Dronten.’ De auteur vervolgt: ‘Sinds het ‘uitbreken’ van de collegecrisis in oktober traden eerst de CDA-wethouders Dirk Minne Vis en Nico Verlaan af. Vervolgens stelde CDA-fractievoorzitter Jan Klopman zijn functie beschikbaar. Dezelfde Jan Klopman trok zich daarna terug als lijsttrekker.’ Er was een heuse collegecrisis zich aan het voordoen in onze gemeente. Niet veel later trekt ook Andre Schuuring, lid van het presidium, zich terug van de gemeenteraad.

Omdat het niet langer zo door kon blijven gaan, schreef CDA-fractievoorzitter Siert Jan Lap een brief aan de raad: ‘’Gezien de veranderde positie van het CDA in de gemeenteraad is de fractie van het CDA Dronten tot de conclusie gekomen dat het lidmaatschap van het presidium op dit moment tot aan de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen geen toegevoegde waarde heeft.’ Het CDA trekt zich terug.

Na de gemeenteraadsverkiezingen, afgelopen maart, kopt de Drontenaar in een doorslaggevend artikel: ‘Uitslag gemeenteraadsverkiezingen Dronten: CDA en PvdA grote verliezers.’ Op dat moment werd bekend dat de VVD de grote winnaar was geworden, gevolgd door Leefbaar Dronten.

Sinds de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen hebben de inwoners van Dronten niks meer gehoord van de ‘verliezende’ partijen. De Flevopost schrijft: ‘Het CDA is niet meer de grootste partij in de gemeenteraad van Dronten. Maar van een afstraffing door de kiezer, na de bestuurlijke crisis in oktober waarbij twee CDA-wethouders opstapten, is geen sprake. Het verlies kan net zo goed worden toegeschreven aan het noodgedwongen stoppen van Hans Engelvaart. Desondanks dienst zich voor de Dronter politiek een nieuwe periode aan.’

Larissa de Vos

Larissa de Vos | 19 jaar | Mediaredactie-medewerker | Eigenschappen: Spontaan / Creatief / Perfectionistisch.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *