LLB | Meerpaaldagen 2017

Dit onderdeel is voor Kerntaak 6 – Zingeving, ethiek en dialoog. Dit is een verslag wat ik ooit heb geschreven over mijn tweede jaar als vrijwilliger bij de Meerpaaldagen.

Hoi allemaal! Vorige week waren de Meerpaaldagen, waar ik al meerdere keren iets van liet zien op mijn blog. Omdat ik snap dat het voor sommigen best onduidelijk is wat dit precies is en wat mijn taak binnen dit evenement is, schrijf ik er een verhelderend artikel over! Ik citeer… Jullie vragen! 

”De Meerpaaldagen? Wat is dat?”

Het evenement duurt drie dagen, vaak in de tweede week van augustus, en werd dit jaar voor de 26e keer gehouden. Vorig jaar, bij de 25e editie, duurde het evenement eenmalig vier dagen. Ieder jaar komen er verschillende artiesten en bands, die verdeeld over twee podiums om en om hun set spelen. Voorheen waren dat een podium aan beide kanten van de tent, maar dit jaar heeft de organisatie ervoor gekozen om één van de twee podia’s in het midden te zetten zodat het publiek van vier kanten kan meegenieten. Best tof!

Het concept is 25 jaar lang geweest dat er meerdere bands en meerdere bekende artiesten komen optreden. Zo hadden we Ferry Doedens, O’G3NE, André Hazes Jr., The Dirty Daddies, Martijn Fischer en nog veel meer. Maar ook verschillende bands, die stuk voor stuk uniek en leuk waren. Echter is er dit jaar voor gekozen om alleen maar te investeren in bands, wat niet bij iedereen even goed viel. Er kwamen behoorlijk wat negatieve reacties via verschillende sociale media kanalen en dat is niet helemaal wat er was voorspeld toen het programma bekend werd gemaakt. Als ‘verassingsact’ werd een paar weken nadat het programma bekend was gemaakt bekend dat Jody Bernal een set zou komen draaien, maar het allerbelangrijkste was dat hij ook zijn nieuwe zomerhit La Colegiala live zou zingen. Best gaaf, en dus leek het er allemaal nog best goed uit te zien! Gelukkig kwam er uiteindelijk nog steeds ontzettend veel publiek af op de Meerpaaldagen en was er dus niks aan de hand!

”Wat is jouw taak binnen de Meerpaaldagen?”

Wat ik precies doe binnen dit evenement is heel simpel uit te leggen: de PR (Public Relations). Hier vallen een aantal subtaken onder, zoals bijvoorbeeld de sociale media. Mijn ‘sociale media’ taken zijn het bijhouden van Twitter en Snapchat, en het ‘bijspringen’ voor Facebook waar nodig. De Instagram-pagina houdt Eelco bij! Ook valt de website onder onze taak, waar ik sinds dit jaar ook veel mee kan doen. Ontzettend fijn: de website werkt via WordPress en dat is ook waar mijn blog op draait. Hierdoor weet ik er veel van af! Ook had ik een paar maanden terug een WordPress cursus voor de Meerpaaldagen, wat ik dan ook weer kan gebruiken voor mijn blog! Win-win!

Buiten al deze taken hebben wij als commissie nog een paar taken in ons pakket, zoals het programmaboekje,het bedrukken van de T-shirts en de festivalkrant. Dat laatste viel afgelopen jaar ook onder mijn taken, en dit heb ik dus ook grotendeels zelf gedaan. Wel heb ik extra hulp vanaf de zijlijn moeten vragen, omdat het coördineren van zo’n volledige festivalkrant (inclusief het interviewen van 7 bands!) toch wel erg veel was. Gelukkig is het allemaal gelukt, maar of het volgend jaar weer mijn taak wordt weet ik nog niet.

”Wat krijg je daarvoor dan?”

Dit is een vraag die ik enorm vaak op m’n bordje heb gekregen. Als ik dan antwoordt met ‘een barbecue en veel ervaring’ krijg ik soms verschrikte gezichten. Nee, ik krijg hier niet voor betaald. Het festival draait volledig op vrijwilligers en dat is zeker niet onmogelijk. Sterker nog: het gaat perfect en iedereen zet zich voor de volle 100% in om dit festival elk jaar weer goed te laten verlopen. Er zijn barbecues, plonsavonden (ofwel: café, drank en gezelligheid) en je doet er zo ontzettend veel ervaring mee op. En eerlijk: het staat toch prachtig op je CV?

”Zit daar niet heel veel tijd in?”

Ja, ja en ja. Er zit heel veel tijd in het organiseren, en dan heb ik het vooral over de voorbereidingen. Want op het evenement zelf valt de drukte allemaal wel mee. Gelukkig is het allemaal prima te doen en vond mijn coach het dit jaar helemaal niet erg dat ik onder school druk was met van alles wat niet met school te maken had. Want: ”Het is precies waar je voor studeert, dus dit in de praktijk oefenen is prachtig!”

”Ga je volgend jaar weer mee doen?”

Volgend jaar ga ik zeker weer mee doen! Die kick die je krijgt zodra je backstage staat of het sprongetje wat je hart maakt zodra je de vraag krijgt: ”Wil jij artiest X zometeen naar de liveshow begeleiden?” is geweldig. Volgend jaar ben ik er weer bij, en hopelijk vergeet ik dit keer geen vrij te vragen met de ‘plonsavond’, want inderdaad: die heb ik in twee jaar tijd nog niet bij kunnen wonen. Oeps.

Mocht jij volgend jaar het tweede weekend van augustus niks te doen hebben, reserveer deze dan alvast voor de Meerpaaldagen want het is zeker de moeite waard om een keer te komen! X

Dit artikel is geschreven op 24 augustus 2017*


Reflectie:

Dit artikel heb ik, zoals eerder vermeld, geschreven op 24 augustus 2017. Ik was op dat moment zestien jaar en dit was mijn tweede jaar als vrijwilliger bij de Meerpaaldagen. En wat vónd ik het leuk. Nog steeds overigens, geen zorgen. Dit artikel heb ik destijds geschreven voor mijn persoonlijke blog: Styled by Larissa. Hierin vertel ik mijn lezers, waarvan de meesten niet uit de buurt komen en dus ook geen idee hebben wat ‘De Meerpaaldagen’ betekent, wat het festival inhoudt en wat mijn taken daar zijn.

Sindsdien doe ik dat elk jaar. Ook van 2018 – overigens ook ingevoegd bij deze kerntaak – heb ik een verslag geschreven. Daar vertel ik in die reflectie meer over.

Larissa de Vos

Larissa de Vos | 19 jaar | Mediaredactie-medewerker | Eigenschappen: Spontaan / Creatief / Perfectionistisch.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *