TIPS voor online marketing

Online marketing is een begrip wat tegenwoordig steeds vaker wordt toegepast bij bedrijven die online willen groeien. Het beroep online marketeer is er ook een die het de laatste jaren goed doet op CV’s en waar veel mensen dagelijks mee bezig zijn. Vandaag deel ik een aantal fijne, simpele marketing tips om jouw bedrijf te laten groeien.

First things first: wat is online marketing precies? Wikipedia definieert marketing als volgt:

Marketing is de verzamelnaam voor die categorie activiteiten die ervoor moet zorgen dat een bepaald product of bepaalde dienst bij zoveel mogelijk klanten bekend wordt zodat, daaruit voortvloeiend, zoveel mogelijk omzet word gegenereerd.

Dit geldt dus voor zowel offline als online marketing: een product of dienst beter, bekender of hoger in de markt zetten. Dit kan zijn: jouw eigen bedrijf, de producten die je verkoopt, jezelf (freelancer!), jouw website/blog/Youtube-kanaal of een dienst die jij verkoopt. Een aantal tips:

SEO/SEA

SEO of SEA, ook wel Search Engine Optimization of Search Engine Advertising genoemd, is een belangrijke schakel wanneer jij meer bezoekers naar een website wilt trekken. Bij SEO ben je vooral bezig met het optimaliseren van jouw website en ervoor zorgen dat de link van de desbetreffende website hoog in Google komt te staan. Dit doe je door bijvoorbeeld bepaalde woorden of linkjes toe te voegen in de code van de website. Wanneer je met SEA bezig bent, houd dat in dat je doet aan betaald adverteren op Google. Ook hiermee kom je hoger in Google te staan met de website.

CROSSMEDIAAL DELEN

Sociale media is iets wat anno 2018 een belangrijke factor is als het gaat om marketing en het vergroten van jouw bereik. Facebook, Instagram, Twitter (helpdesk!), Pinterest: blijf actief op de sociale kanalen. Deel nieuwtjes, winacties, promoot jezelf (desnoods betaald) en hengel meer bezoekers binnen. Let wel op: doe dit niet overdreven veel, want dan word je irritant voor lezers en jaag je ze alleen maar bij je weg.

AFFILIATE MARKETING

Affiliate marketing is een vorm van marketing die al wat langer bestaat, waarbij je in principe niet meer doet dan anderen belonen voor de promotie die zij voor jou hebben gedaan. Een voorbeeld: in de rechter banner op mijn blog (naast deze blog) zie je een advertentie van bol.com. Dit is een affiliate banner. Wanneer jij daar op klikt (stap 1) zie ik dat, en zodra jij via die link ook daadwerkelijk een aankoop doet (stap 2, het doel) krijg ik daar een deel van het geld van. Dit, omdat ik bol.com extra inkomsten heb gegeven en daarvoor ‘beloond’ word door een commissie te krijgen. Het kan dus heel veel waarde hebben om als webshop aan affiliate marketing te doen en commissies uit te delen zodra er iets verkocht is.

DOELGROEP BEPALEN

Bepaal van te voren heel goed wie jouw doelgroep is. Is jouw doelgroep 45 jaar of ouder? Dan ga je ze vaak niet vinden op Instagram. Steek hier dan ook minder tijd in, want: tijd = geld. Deze doelgroep zit meer op Facebook, en dus: richt je op Facebook! Bepaal dus voor jezelf heel goed wie of wat jouw doelgroep is en waar je deze kunt vinden. Richt je daar een groot deel van de tijd op.

BLIJVEN VERNIEUWEN

We leven in een eeuw waarin vernieuwing ontzettend belangrijk is. Je bedenkt je net dat je de nieuwste iPhone wilt aanschaffen, maar op dat moment wordt de nieuwere versie al bijna weer gelanceerd. Blijf vernieuwen, blijf draaiende, ga mee met de tijd en blijf vooral niet achter. Tip: een website is nóóit af. Conclusie: je kunt je dus eigenlijk ook nooit vervelen. 😉

DURF JEZELF TE PROMOTEN

Een hele belangrijke tip is: durf jezelf te promoten. Betaal voor promoties op Facebook, deel het op je eigen social-media kanalen, vraag je ouders het bericht te delen en deel visitekaartjes uit alsof het gratis eten is. Met zelfpromotie is niks mis, en van de honderd mensen die jij een visitekaartje geeft zijn er 80 geïnteresseerd en houd je er 20 vaste klanten aan over.

Het komt er dus eigenlijk op neer dat online marketing helemaal niet zo heel moeilijk is, maar je het net even door moet hebben. Daarnaast: er zijn niet voor niets mensen met de functie online marketeer achter hun naam, dus hier iemand voor inhuren is zeker ook geen verkeerde gedachte.

Larissa de Vos

Larissa de Vos | 19 jaar | Mediaredactie-medewerker | Eigenschappen: Spontaan / Creatief / Perfectionistisch.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *