DOCU: De vooroordelen over Amsterdam

Een aantal weken geleden kregen we de opdracht: maak een mini documentaire in de stijl van Metropolis: het programma van de VPRO. In eerste instantie leek het me niks en zag ik er behoorlijk tegen op, maar daar ben ik zeker op teruggekomen.

Het idee om mijn documentaire op te nemen in Amsterdam was er al snel: ik heb een hart voor onze hoofdstad en kom hier graag. Omdat ik in mijn stageperiode merkte dat mijn omgeving enorme vooroordelen had over Amsterdam, waarvan sommigen niet eens (volledig) waar zijn, leek het me goed om deze vooroordelen te vergelijken met de werkelijkheid. Mijn hoofdvraag was: wat zijn de vooroordelen over de hoofdstad van een land?

Het maken van een scenario in de eerste les vond ik leuk: het onderwerp stond mij aan en ik barstte van de ideeën rondom dit project. Echter, zag ik er tegenop om veel te moeten filmen en het uit te werken. Daarnaast had ik naast school precies geen tijd meer over om ook maar iets te doen – ik had eigenlijk al geen tijd meer voor school zelf – en dus zag ik het nog niet zo zitten. Dit veranderde al snel…

Ik interviewde Dionne in haar tuin! 

Toen mijn scenario af was en diezelfde dag nog goedgekeurd werd, vond ik het allemaal al een stuk leuker. De week hierna was ik op vrijdag niet op school, ik was onwijs druk en was aan het rennen en vliegen van hot naar her. De opdracht schoot er dus een beetje bij in.

Twee weken voor de deadline bedacht ik me dat de opdracht binnenkort af moest, en dus ben ik als een malle gaan plannen. Vrienden en vriendinnen gaan appen, familieleden gecontacteerd en concrete afspraken gemaakt. Allebei mijn neven wonen al een tijdje in Amsterdam, en ik had ze al heel lang niet gezien. Des te gezelliger om meteen even langs te gaan, bij te praten en het item te filmen. Gelukkig waren de meeste mensen die ik heb geappt heel enthousiast  – een aantal ook totaal niet – en dus waren de afspraken binnen no-time gemaakt.

Mijn neef: Dave! 

Zowel onder schooltijd als na school plande ik mijn filmdagen in. Ik had enorme stress, rende alleen maar heen en weer, was continu aan het reizen en liep steeds met statief, camera en zender op zak. Schouderpijn als een malle, ziek van de oververmoeidheid: maar het lukte. Alle afspraken werkte ik af, verliepen zonder problemen en waren eigenlijk ook best gezellig. Woensdagavond 19 april had ik mijn laatste afspraak: twee dagen voor de deadline. Ik ging naar Amsterdam om mijn neef Mark te interviewen: het was onwijs gezellig. We aten Indonesisch, liepen door Amsterdam, bekeken de stad vanaf zijn dakterras (ja, echt!) en praatten bij. Nu was het enige belangrijke nog: editten, editten, editten.

Ik was er eigenlijk al vanuit gegaan dat ik de deadline niet zou gaan halen, maar dat was met mijn ambitieuze schema buiten schooltijd om ook praktisch onmogelijk. Ik ben blij dat ik wat langer de tijd heb genomen en mijn documentaire ook langer heb gemaakt dan de afgesproken maximum van drie minuten: elk onderdeel wat er nu in zit vind ik essentieel voor dit onderwerp. Ik ben trots op de beelden, tevreden met het geluid en heb zo-onwijs-veel geleerd van Adobe Premiere: een programma waar ik nog nooit eerder mee had gewerkt. Ik heb moeten spotten, beelden onder andere beelden moeten zetten, alles in de goede volgorde gekregen en vooral een – naar mijn mening – goede documentaire neergezet. Ik heb geleerd van het filmen, wat het beste shot is, hoe een zendertje werkt, waarom je altijd extra batterijen mee moet nemen voor je zender (oeps) en waarom je dit soort dingen gewoon moet dóen, want filmen en editten vind ik eigenlijk veel leuker dan gedacht.

Op het dakterras van mijn neef in Amsterdam. 

MET DANK AAN…

Natuurlijk heb ik dit niet kunnen doen zonder de mensen die mij hebben geholpen, dus bij deze even een speciaal bedankje aan:

Mark de Vos

Dave de Vos

Dionne Hokken

Melissa Westerhuis

Lorette van Dorresteijn

Miek Crouzen

KLIK HIER VOOR MIJN SCENARIO EN HIER VOOR MIJN FILMPLAN.

Larissa de Vos

Larissa de Vos | 19 jaar | Mediaredactie-medewerker | Eigenschappen: Spontaan / Creatief / Perfectionistisch.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *