Wat we liever niet in de media hadden gezien

Er zijn een aantal dingen die nieuwssites hebben gepubliceerd, waar menig mens het niet helemaal mee eens is (geweest). Neem bijvoorbeeld de foto van Pim Fortuyn, die een dag na zijn liquidatie gepubliceerd werd in landelijke media. Er kwam veel ophef over, maar niet alleen de foto van Fortuyn heeft ophef geleverd. Vandaag deel ik een aantal artikelen waarbij foto’s zijn gedeeld waar ik het persoonlijk niet helemaal mee eens was.

AFGEHAKT HOOFD IN AMSTERDAM

Zo ongeveer twee jaar geleden stonden de nieuwssites ermee vol: ‘Afgehakt hoofd gevonden in Amsterdam’. Ieks. Daar zien we liever niks van. Wat een luguber verhaal, denken we massaal. Maar wat nog iéts meer luguber is, zijn de beelden van dit hoofd. Deze zijn – gelukkig – niet gepubliceerd op een grote nieuwssite, en dus telt hij feitelijk gezien niet mee, maar omdat ze wél op andere sites zijn gedeeld wilde ik hem toch even meenemen. Je kunt het artikel hier vinden. Het artikel zonder foto vind je hier.

Ik vind het persoonlijk extreem luguber, eng en ergens ook heel bizar: ik heb heel lang naar deze foto gekeken totdat ik voor mezelf wist wat ik hier nou eigenlijk van vond. Maar nee, deze keuze had ik zelf niet gemaakt als ik bij een nieuwssite had gewerkt.

MAN DOOD DOOR VUURWERK IN SWIFTERBANT

Notabene in mijn eigen dorp viel de eerste dode van de jaarwisseling, een paar straten verderop. De gebeurtenis was en is heftig, maar de persoon zelf kende ik niet. Toen ik later met een vriendin alle beelden terug keek – we waren weken later nog steeds best gechoqueerd en konden niet stoppen met het nieuws hierover te volgen – viel mij iets op: er stak iets uit onder het doek waar de dode man onder lag. Zie ik dat nou goed? Ligt daar nou zijn arm? Ja, ik had het goed gezien…

De meeste mensen die ik het vraag zien het niet, en zelf als ik het aanwijs moeten ze nog een paar keer met hun ogen knipperen, maar als je het eenmaal ziet kun je het niet níet meer zien: zijn hand steekt onder het witte doek vandaan en het ziet er best luguber uit. Waarschijnlijk heeft de persoon bij de NOS die dit heeft gefilmd, dit zelf ook niet gezien. Je kunt het Facebook-bericht hier bekijken en het artikel met de video hier.

Ik wil hier nog even wat dieper op in gaan, want er is nog een aspect in deze verslaggeving waar ik het niet helemaal mee eens ben. En met mij, heel wat dorpsgenoten, als ik mijn omgeving mag geloven. In deze video ondervraagt de verslaggever de 14-jarige Damian, een jongen die dit ongeluk zojuist zelf heeft zien gebeuren en naar mijn mening te jong is om hier in de eerste paar uur goed mee om te gaan. Of hij het zelf goed vond of niet, ik had er als verslaggever niet voor gekozen om Damian te ondervragen. Hij was niet de enige persoon die ondervraagd kon worden, dus had dan een wat volwassener persoon uitgekozen.

TERRORISTENJAGERS

In dit artikel van NPO Radio 1 gaat het over een ’terroristenjaagster’ die wraak neemt op de IS’ers, wat an sich een heel leerzaam artikel kan zijn. Echter, wordt er een foto gedeeld waarbij deze vrouw het afgehakte hoofd van iemand anders vast houdt aan zijn haren. Ondanks het feit dat het hoofd weggevaagd is bij het editten, maakt dat ‘m niet minder heftig. Cassedey en ik moesten hier wel echt even van slikken: je ziet overduidelijk wat deze mevrouw in haar handen heeft. Wellicht had ik dit wel geplaatst, maar ik had hier zeker wel even lang over nagedacht.

Larissa de Vos

Larissa de Vos | 19 jaar | Mediaredactie-medewerker | Eigenschappen: Spontaan / Creatief / Perfectionistisch.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *