Netwerken via LinkedIn

Voor veel mensen – met name zelfstandig ondernemers – is een netwerk van essentieel belang: ook voor mij. Om me heen hoor ik heel vaak ‘Oh, dat komt nog wel’ of ‘Vanwaar die haast?’, maar geloof mij: dat netwerk kun je nu maar vast mee beginnen, want hoe meer zielen, hoe meer vreugde. Met deze kleine tip kun je vandaag nog beginnen en heb je al meteen je eerste stappen gezet.

Netwerken is op onze leeftijd – ik heb het dan over ca. 18 jaar – niet altijd even makkelijk: wie van dat bijbaantje bij de Albert Heijn gaat jou later nog uit de brand helpen? Het verbaast je hoe veel je aan mensen hebt die je de afgelopen twee, drie jaar hebt ontmoet. Maar de belangrijkste plek om à la 2018 te zijn is: LinkedIn. Juist. Dat saaie, zakelijke platform waar je 16 voor moet zijn om je aan te melden. Read with me.

Het is dus onwijs belangrijk om via deze manier contacten te leggen: veel mensen die je in je dagelijks leven ontmoet kun je toevoegen op LinkedIn, en als jij dan over vijf jaar een fotograaf nodig hebt voor een campagne waar je voor mag schrijven zit daar misschien wel jouw oude collega van de supermarkt bij, die buiten zijn bijbaantje om fotografie studeerde. Ook als je op stage gaat is het belangrijk om met veel mensen contact te houden via LinkedIn: zo heb ik er door mijn stageperiode bij Hashtag Workmode bijna veertig (!) nieuwe connecties aan over gehouden, waarvan een handjevol connecties mij een persoonlijk berichtje heeft gestuurd voor ‘als we elkaar een keer nodig hebben in de toekomst’. Hoé-handig?!

Goed, mocht je dus vast langzaamaan willen beginnen aan je netwerk, maak dan nu alvast een LinkedIn profiel aan en zeker niet onbelangrijk: update deze geregeld. Steek er tijd en aandacht in en zorg dat je mensen wat te bieden hebt, net als zij jou iets te bieden kunnen hebben. En hey, eerlijk is eerlijk: zij willen net als jij ook een breed netwerk: you’re all in the same boat. 

Larissa de Vos

Larissa de Vos | 19 jaar | Mediaredactie-medewerker | Eigenschappen: Spontaan / Creatief / Perfectionistisch.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *