Tip: bellen, bellen, bellen

Als er iets is wat ik in het afgelopen jaar heb geleerd, is dat je met bellen al-tijd verder komt. En als er iets is waar ik dit jaar beter in ben geworden, dan is dat wel: bellen. Of makkelijker gezegd: sneller durven te bellen. En dat zou jij ook moeten doen.

Als je een paar weken, of misschien maanden, bezig bent op deze opleiding, zal je iets opvallen: je wordt gestimuleerd om te bellen. De eerste keer dat je dat hoort, van welke docent dan ook, gaat je hart even iets sneller kloppen. ‘Ho, iemand bellen. Wie dan? Waarover? Waarom?’ Maar geloof mij, na een paar keer ben je er – als het goed is – aan gewend.

Toen wij voor de periode kranten een eigen krant moesten maken, heb ik het meest moeten bellen. Nog nooit heb ik zo veel telefoontjes gepleegd naar mensen waarvan ik hun naam nog net kon herinneren – of misschien niet eens. Je wordt honderd keer doorgeschakeld, de lijn kan er op gegooid worden of ze zeggen ‘Mail maar naar info@[bedrijfsnaam].nl. Mocht een van deze situaties zich bij jou voordoen, bel ze dan nog een keer. Hier een paar tips.

”Ik wil graag […] spreken.”

Zodra jij naar een bedrijf of instantie belt, krijg je vaak de baliemedewerk(st)er aan de telefoon. Doe van tevoren research naar wie jij wilt spreken (een bepaalde journalist, bijvoorbeeld) en vertel deze baliemedewerk(st)er dat jij hem/haar wilt spreken. Zo lijkt het net alsof je hem/haar al vaker hebt gesproken, en jullie elkaar dus kennen. Jij weet waar je het over hebt, en dus wordt je sneller doorverbonden naar de juiste persoon.

”Mag ik een naam waar ik mijn mail aan kan sturen?”

Vaak wordt je doorverwezen naar de standaard mail van een bedrijf, zoals info@[bedrijfsnaam].nl Dit is natuurlijk allesbehalve de bedoeling, want zo belandt je vaak regelrecht in de prullenbak omdat doorverwijzen vaak als ‘niet nodig’ wordt bestempeld. Vraag daarom aan de telefoon een naam, naar wie jij jouw mail kan sturen. Vaak zijn bedrijven voorzien van een mailadres zoals larissa@[bedrijfsnaam].nl, dus heel moeilijk kan het niet zijn. Moet jij jouw mail naar Merel sturen? Dan kan dit waarschijnlijk gewoon via merel@[bedrijfsnaam].nl, en dit zorgt ervoor dat Merel jouw mail serieus neemt en sneller reageert, omdat het hele doorverwijs-proces overgeslagen wordt!

Maak ze gek

Mochten de personen of het bedrijf die jij per sé moet spreken jou totaal niet willen helpen, maak ze dan – in hoge uitzondering – helemaal gek. Dit is natuurlijk een beetje aftasten en er zijn zeker grenzen aan verbonden, maar een paar keer bellen is zeker niet verkeerd. Word je de eerste keer niet geholpen? Bel de volgende dag nog eens, wellicht zit er een nieuwe baliemedewerk(st)er achter de telefoon die jou wél wilt helpen. Zo niet? Vraag het alsnog of bel een paar dagen later nog eens, en wie weet willen ze jou alsnog helpen als ze doorhebben dat jij écht iemand moet spreken binnen dat bedrijf. En geloof mij: have been there, done that. De telefoon werd, bij het zeggen van mijn naam, automatisch doorverbonden naar de persoon die ik nodig had (want ze treuzelde een beetje met terugmailen voor de deadline) en zij begroette mij altijd als eerste met: ‘Ha, Larissa, je belt weer *geïrriteerd, semi lacherig*. Ik ga […] voor je regelen.’ Want eerlijk is eerlijk: als ze gek worden helpen ze je liever zo snel mogelijk dan dat ze nog dagenlang met jou aan de telefoon hangen. Maar weet wel: er zijn uitzonderingen en grenzen. 😉

Weet je niet zeker hoe je iets moet toepassen of wat het beste is om te doen in jouw situatie als je niet geholpen wordt? Je kunt dit altijd aan de docent die jou les geeft vragen, want zij weten het alsnog het beste!

Larissa de Vos

Larissa de Vos | 19 jaar | Mediaredactie-medewerker | Eigenschappen: Spontaan / Creatief / Perfectionistisch.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *