Irma en José op bezoek bij St. Maarten en Florida

bron

Zo nu en dan komen er nieuwsitems voorbij die je niet zo heel interessant vind, die een beetje uitgemolken worden of nieuwsitems die minder belangrijk zijn. Maar inmiddels is het ook bijna vanzelfsprekend dat er rampen – ik praat hier over aanslagen, natuurrampen etc. – dagelijks nieuws zijn. En blij moeten we daar niet mee zijn.

Twee weken geleden kwam het nieuws dat orkaan Irma onderweg was naar het zonnige St. Maarten: een eiland dicht bij Amerika wat vroeger ook wel viel onder de Nederlandse Antillen en inmiddels deel is van Nederland zelf. Bam. Een orkaan. Doe het er maar mee, want je kunt er niks aan veranderen. Irma was op dat moment een orkaan die van categorie 2 heel snel steeg naar categorie 4 en op het laatst belandde in categorie 5: de sterkste categorie.

Irma kwam lang St. Maarten, maar ook langs Cuba en Barbuda. Vervolgens ging Irma over Key West (Amerika) en kwam ze weer aan land in Florida. Om precies te zijn: in Tampa. Op die exacte plek woont op dit moment een vriendinnetje van mij, en omdat ze niet was gevlucht kon ik alleen maar hopen dat alles goed zou komen. Gelukkig kreeg ik ruim 12 uur nadat de orkaan bij hen aankwam een berichtje: ze waren oké.

Irma daalde in kracht en naarmate ze verder het land in ging, des te meer ze afzwakte. Maar het gevaar was nog niet geweken, want José had zich ontwikkeld en was inmiddels aan land gekomen in Cuba. José was minder heftig dan Irma, maar zorgde er vooral op St. Maarten voor dat alle puin die Irma had veroorzaakt de lucht in werd gezogen en dat er nog meer schade aangericht zou zijn.

Na een paar dagen van angst over de hele wereld was het gevaar geweken. Van allerlei kanten kwam hulp: reddingwerkers, boten met water en medicijnen en een heleboel dakloze mensen en toeristen die elkaar helpen met het opbouwen van hun leven. Het kan maanden, nog wel jaren duren voordat St. Maarten weer de oude zal zijn; áls het ooit weer de oude wordt.

Momenteel is tropische storm Maria, de derde in een paar weken tijd, van kracht op St. Maarten en dreigt deze in kracht toe te nemen, waarna het een orkaan zou kunnen worden. Wat-een-ellende. Ik zei, na orkaan Irma, tegen mijn moeder: ‘Ik wil naar St. Maarten. Ik wil helpen opruimen en alles weer opnieuw opbouwen.’ Natuurlijk is dit een onrealistische uitspraak, maar wat had ik gehoopt dit wel te kunnen doen. En wat ben ik blij met iedereen die elkaar helpt, want al deze getroffen mensen hebben geen huis meer, zijn dierbaren verloren of zijn niet zeker van hun eigen leven door een tekort aan primaire levensbehoeften. En ditzelfde geldt voor Key West, Florida, want ook zij zijn getroffen. Gelukkig minder erg dan St. Maarten, maar het idee en gevolg blijft hetzelfde: een heleboel mensen in de shit.

Laten we hopen dat Maria niet in kracht toeneemt en vanzelf weer verdwijnt, net zoals Irma dat ook deed nadat het Florida overhoop had gegooid. <3 En be safe, voor als je op een van de getroffen plekken verblijft.

Larissa de Vos

Larissa de Vos | 19 jaar | Mediaredactie-medewerker | Eigenschappen: Spontaan / Creatief / Perfectionistisch.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *