Deze tien dingen wil ik leren op stage

Je gaat als student zijnde uiteraard niet zomaar op stage. Hier zit een hele belangrijke reden achter, namelijk: leren in de praktijk! Het – bijna – enige doel van jouw stage is hoe je werkt in een werksfeer zoals je die later ook hebt. Je leert de werkzaamheden die je moet weten en kunnen en oefent hier in de maanden van jouw stage mee. Er zijn een aantal specifieke dingen die ik wil leren op mijn stage, en die heb ik opgesomd!

Ok, let’s start: je leert onbewust ontzettend veel dingen waar je niet eens bij nadenkt, maar er zijn een aantal doelbewuste leerpuntjes waar ik in de komende maanden aan wil gaan werken.

In de komende vijf maanden wil ik leren…

… hoe Photoshop werkt.

Voor de nieuwsbrief die ik maandelijks ga opmaken en schrijven ga ik – hoogstwaarschijnlijk – met Photoshop werken. Dit heb ik momenteel niet op mijn laptop, maar krijg ik misschien van mijn stage en dus kan ik hier lekker op los gaan! Het lijkt mij een enorm fijn programma en ik wil in die paar maanden dus ook zo veel mogelijk uittesten op Photoshop.

… hoe ik een groot Instagram profiel zo goed mogelijk bijhoud.

Eén van mijn main tasks is het bijhouden van het Instagram account van Hashtag Workmode (klik hier) en die van het boek wat uitgebracht is – Babe, you got this (klik hier). Deze accounts hebben 18,1K en 3000 volgers, wat betekent: véél mensen. En hoe zorg je nou dat er steeds meer mensen bij komen? Dat je geen volgers/likes verliest? Of dat je regelmatig iets plaatst?

… wat de social media rules zijn.

Want die regels, die zijn er zeker. Zo is het – weet ik uit ervaring – niet verstandig om 20 hashtags onder jouw Instagram bericht te zetten, maar is een voorbeeld van een maximum van drie een stuk waardevoller. Ook moet je interactie blijven houden met volgers. Maar wat voor een (ongeschreven) regels zijn er nog meer?

… hoe ik omga met eventuele werkdruk/lange werkdagen.

First things first: deze dame heeft geen herfstvakantie, geen kerstvakantie en draait vijf dagen per week van ongeveer 9 tot 5 stage! Dit is normaal voor volwassen full-timers, maar toch even wennen voor een zeventien-jarige. Dus: hoe ga je daar mee om? Then second: werkdruk. Ik weet niet of ik bij dit bedrijf werkdruk ga ervaren, maar mocht dit wel een keer gebeuren: hoe ga je hiermee om en hoe zorg je dat je je werk niet laat liggen door de druk die er op zit?

… hoe ik continu mijn ogen open houdt.

Als je een eigen bedrijf hebt is het vaak belangrijk om met de wereld mee te gaan: om te weten wat er speelt en daar op in te spelen. Nu heb ik niet echt een eigen bedrijf, maar werk ik voor een bedrijf wat wel enorm veel samen loopt met modernisatie. Als je iets leuks tegen komt op Instagram of Pinterest: hoe zorg je dan dat jou dat opvalt, je het opslaat en wellicht kunt gebruiken?

… hoe ik mijn to-do lijst zo effectief mogelijk afwerk.

Ik ben een echte to-do lijst junkie en het liefst schrijf ik alles met de hand op, teken ik er wat doodles bij en ga ik aan de slag. Maar hoe zorg je dat ook de minder leuke taakjes afgevinkt kunnen worden en je alles klaar hebt voordat de werkdag om is? Als ik thuis zit en voor mijn eigen blog bezig ben, is er geen man overboord als ik iets een paar dagen uitstel. Maar in mijn werkomgeving nu kan ik dat natuurlijk niet maken.

… hoe Mailchimp werkt.

Mailchimp kende ik al wel bij naam (die termen hoor je wel eens voorbij komen in de journalistieke-wereld), maar ik had er nog nooit mee gewerkt. Het leukste gedeelte is dat ik deze al bijna af mag vinken! Ik heb de afgelopen week veel geoefend met Mailchimp en ik weet bijna alle ins- and outs.

… hoe ik op hoog niveau Engelse teksten kan schrijven.

Engels schrijven is voor mij appeltje eitje, en met het spreken van Engels redt ik me ook wel. Maar of ik vloeiend op hoog niveau kan praten? Nee, dat niet. En woorden waarbij de moeilijkheids-categorie hoger ligt vind ik het nog best lastig. Ondanks dat wil ik het wel enorm graag leren en dus deins ik zeker niet achteruit voor een Engelse tekst met bussiness-woorden. Wel zet ik er altijd bij voor mijn collega’s: ”Wil je dit even voor me checken op fouten en de feedback doorgeven?” Want Engels leren: dat wil ik graag!

… hoe ik op een goede manier contact houd met huurders.

Mijn taak is het mailen van huurders zodra zij willen gaan huren én zodra hun contract als huurder afloopt. Nu is het voor mij al een hele opgave om er bij na te denken wie er allemaal op de kantoren zitten (zó veel meiden), en wie er wanneer weg gaan. Hier moet ik mijn draai dus nog in vinden, maar dat komt vast en zeker allemaal goed. Aan het einde van mijn stage weet ik zeker dat het me allemaal lukt!

… hoe ik mijn netwerk op kan bouwen.

Iets wat bijna het meest belangrijk is: leren hoe ik mijn netwerk op kan bouwen en ook daadwerkelijk een netwerk opbouwen. Zodra ik mensen vertel wat voor een lange dagen ik maak en hoe lang ik elke dag reis, krijg ik vaak de vraag waarom ik dit in vredesnaam ben gaan doen. Nou lieve mensen, omdat ik het 1) heel erg leuk vindt en 2) het volledige netwerk wat ik zoek voor m’n voeten ligt. En dat is handig, want er zijn zo veel lieve meiden die ik beter wil leren kennen!

Aan het einde van mijn stage neem ik deze punten nog een keer door en bespreek ik wat ik wel of juist niet heb kunnen leren binnen mijn stage! X 

Larissa de Vos

Larissa de Vos | 19 jaar | Mediaredactie-medewerker | Eigenschappen: Spontaan / Creatief / Perfectionistisch.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *