Hoe stuur je een fatsoenlijke stagemail?

In de categorie: voor de nieuwkomers (jij dus!) geef ik tips en tricks om het eerste jaar op het mbo iets gemakkelijker te laten verlopen. Zodra het eerste half jaar van je opleiding er op zit, zul je af en toe het woord ‘stage’ horen vallen. In het tweede jaar gaan jullie op stage voor een half jaar, en het vinden van een stage gaat de een makkelijker af dan de ander. Op het vinden van een stage kom ik een andere keer nog terug, maar voor nu is het belangrijk: hoe schrijf je een fatsoenlijke mail naar een stagebedrijf?

Je wilt uiteraard wel direct een goede indruk geven op een bedrijf zodat zij jou als stagiair willen aannemen. Met een informele brief of mail moet je wel heel veel geluk hebben willen ze hem in behandeling nemen. Er zijn een aantal dingen ontzettend belangrijk zodra jij ergens voor solliciteert, of dat nou voor je bijbaantje of voor je toekomstige stage adres is.

Hoe begin je?

Het is belangrijk om eerst voor jezelf een lijstje te maken met bedrijven waar jij graag stage bij zou willen lopen. Vervolgens begin je met het zoeken naar openstaande vacatures en of dit aansluit bij jouw stage. Solliciteer altijd, ook als er geen vacatures open staan. Een open sollicitatie is altijd goed. Zorg dat je een mailadres vind (het liefst naar een persoon zelf, niet naar een info@…nl) en begin met het opstellen van een mail. Hierin stel je je kort voor en vertel je dat je graag stage wilt komen lopen voor de periode van september tot en met februari. In de bijlage voeg je je CV en je motivatiebrief toe. Hoe je je motivatiebrief het beste opstelt, ga ik jullie nu uitleggen.

Naam en adres

Begin met het belangrijkste: jouw naam en adres. Vervolgens benoem je het bedrijf waar je de brief naar toe stuurt (bijv. RTL Nieuws) en zet je er – in het geval van een mail – onder: per mail verzonden. Vervolgens niet te vergeten, vertel je het onderwerp. Dit doe je zo:

Betreft: sollicitatie stage RTL Nieuws.

Aanhef

Een aanhef is heel belangrijk. Weet jij aan wie je jouw mail stuurt? Gebruik dan Beste of Geachte meneer/mevrouw [achternaam]. Soms kies ik er zelf voor om ook een voornaam te benoemen, maar dit hoeft niet. Stuur jij jouw mail naar een onbekend persoon of een info-mail? Begin dan met Beste of Geache heer/mevrouw.

Voorstellen

Allereerst wil de persoon die jouw brief leest uiteraard weten met wie hij of zij te maken heeft. Hoe heet je? Hoe oud ben je? Welke opleiding doe je? Vervolgens vertel je hoe je aan het bedrijf komt, door bijvoorbeeld te melden dat je de vacature op de website zag. Zelf eindig ik mijn alinea dan altijd met ‘Graag stel ik mij uitgebreider voor.’

Wat moet er in de mail?

Vertel in de daaropvolgende alinea’s waarom jij denkt bij dat bedrijf te passen, wat voor een kwaliteiten jij hebt en stuur eventueel wat werk mee (door bijvoorbeeld je blog te vermelden of een artikel in de bijlage van je mail toe te voegen). Omschrijf jezelf in drie begrippen, zodat mensen kort en krachtig weten wie jij bent en wat ze van je kunnen verwachten. Eindig met jouw exacte stageperiode en vermeld of je in het bezit bent van een studenten-OV (doordeweeks of in het weekend) of een rijbewijs.

Tip! ➵ Heb jij een cursus gedaan of wil jij ook jouw diploma invoegen, maar is het bestand te groot voor in de mail? Maak dan in OneDrive een map aan en deel deze link in jouw motivatiebrief, zodat de ontvanger direct naar jouw diploma’s, cursussen en/of getuigschriften kan kijken zonder allerlei bestanden te downloaden. Zorg wel dat de link op ‘niet bewerken’ staat, voor de zekerheid ;).

Tips om mee af te sluiten

Je kunt op verschillende manieren jouw mail afsluiten. Zelf doe ik altijd het volgende:


Ik zou graag op gesprek komen om mijzelf nog beter voor te stellen en het een en ander toe te kunnen lichten.

Met vriendelijke groet,

Larissa de Vos

T.: 06-1234567890

M.: info@styledbylarissa.nl

B.: www.styledbylarissa.nl


Uiteraard kun je dit op heel veel andere manieren aanpakken, door bijvoorbeeld te zeggen ‘Ik hoor graag van u’ of iets dergelijks.

Dus, allemaal leuk en aardig, zo’n artikel met tig tips, maar hoe ziet het eindresultaat er nou eigenlijk uit? Als je iets naar beneden scrollt kun je mijn sollicitatiebrief zien! Gelieve wel zo netjes te zijn om je eigen teksten te bedenken, want dit is immers enkel inspiratie en als je later zelf je brieven moet schrijven moet je ook alles zelf bedenken ;).

Larissa de Vos

Larissa de Vos | 19 jaar | Mediaredactie-medewerker | Eigenschappen: Spontaan / Creatief / Perfectionistisch.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *