Marketingstrategie FOAMxHet Perfecte plaatje

Marketingstrategie FOAMxHet Perfecte Plaatje

Met het bevel: ”morgen bezoeken jullie een museum” zochten we razendsnel een zowel leuk als interessant museum op internet uit. In Amsterdam, want we houden van onze hoofdstad. We kwamen uit bij het FOAM: een museum waar ikzelf al eens eerder een bezoekje aan had gebracht. Helmut Newton, dat is de tentoonstelling die ik destijds bezocht. Door de wisselende tentoonstellingen in het FOAM, hadden we dit keer de mogelijkheid om Los Alamos te bezoeken, van de fotograaf William Eggleston. En daar heb ik geen spijt van.

De opdracht was het maken van een plan om het museum aantrekkelijker te maken voor de doelgroep die momenteel zelden tot niet te vinden is in het desbetreffende museum. In ons geval konden dat er twee zijn: de niet-museumliefhebbers en de mensen zonder enige voorliefde of passie voor fotografie. Die tweede leek mij interessanter, en dus koos ik die. Des te lastiger, want hoe krijg je mensen die een niet van fotografie houden naar een museum over fotografie? Het eerste anderhalf uur op woensdag, voor de pauze, heeft me dat heel wat hersenpinsels gekost. Pas na de pauze had ik een concreet marketingplan in m’n hoofd, en dus was het aan de komende paar uren om dat plan uit te werken.

De fotografie van William Eggleston, die zo onder andere deel uitmaakte van de eerste kleurenfotografie, is een van de meest prachtige werken die ik tot nu toe heb gezien. De foto’s waren geschoten in Californië: mijn favoriete plek op de wereld. Daarbuiten zijn de foto’s zo genomen, zoals ik ze zelf ook zou nemen. En wat zaten er pareltjes bij.

In het PDF-bestand heb ik mijn volledige marketingplan uitgeschreven en vertel ik in detail wat de bedoeling is. Ook heb ik een campagneposter, driehoeksborden en sociale media promotie gemaakt. En met een beetje geluk, hebben we straks een fotografiemuseum vol met mensen die een hekel hebben aan fotografie, maar die zich op deze manier kunnen inleven in de foto’s.

Larissa de Vos

Larissa de Vos | 19 jaar | Mediaredactie-medewerker | Eigenschappen: Spontaan / Creatief / Perfectionistisch.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *