COLUMN: Calorieverbranders versus krachttrainers

Calorieverbranders versus krachttrainers

‘Jij moet helemaal niet afvallen!’, snauwde een vriendin naar mij toen ik vertelde dat ik een abonnement op de sportschool had genomen. Alle bezoekers zijn calorieverbranders, zegt en denkt men weleens. Maar daar ben ik het allesbehalve mee eens.

Inmiddels ben ik al een maand lang tweemaal in de week in de sportschool te vinden. En geloof me: sommigen zijn daar echt niet voor hun lol. Wanneer men op de loopband rent, vliegen de calorieën ervan af. ‘Wacht even, ik wil de 100 verbrandde calorieën bereiken, ik ga nog even door’, zei een vriendin toen de tien standaard minuten loopband voorbij waren en de teller op 91 calorieën stond. Ik stopte.

Wanneer ik op een bilspier-apparaat zit waarbij mijn benen van de split weer teruggaan in hun normale houding en m’n bilspieren aangroeien als bloemkolen die uit de grond schieten, heb ik mijn ogen gericht op de mede-fanatiekelingen om mij heen. Een paar knappe kerels van een jaar of achttien die hun armspieren testen terwijl ze squats doen wat zelfs fitness instructeurs zou verbazen, wat volwassenen die op de BOSU oefeningen doen waar je U tegen zegt en types zoals ik: ‘Ff avondje sporten’’.

Iets met mentale gezondheid en spieren: dat is waarvoor ik mezelf naar de sportschool sleep. Met lichtelijke tegenzin door weer en wind fietsen om mijn opwarming alvast gehad te hebben, en met een rustig en blij gevoel weer terugfietsen naar huis voor de zogenoemde cooling down. Zo gaat dat elke keer weer. Maar man, wat heb ik respect voor die diehard bikkels die als doel hebben om 30 kilo te verliezen in zo’n drie dagen (geen verstand van) en zichzelf viermaal per week gewichten boven het hoofd heffen en cardio van drie uur moeten doorstaan. En dan zo lang moeten wachten tot er, na iets te veel hagelslag op brood, vier kilo vanaf is.

Wanneer ik weer eens een vervalsende blik op mij gericht krijg zodra ik in mijn veel te strakke yogabroek van apparaat naar apparaat hups, voel ik me lichtelijk schuldig. Dat ik niet het lichaam heb om mee te doen aan Obesitas, ben ik zelf ook wel achter. Maar lieve calorieverbranders: er bestaat ook nog zoiets als spieren zo groot als honkballen op je bovenarmen willen krijgen. En als ik jullie vertel dat ik de gewichten elke week weer hoger probeer te krijgen dan mijn knieën, laten jullie mij dan lekker sporten terwijl jullie calorieën door de zaal heen vliegen?

Psssst: Dit liedje is echt lekker wanneer je cardio doet:

Larissa de Vos

Larissa de Vos | 19 jaar | Mediaredactie-medewerker | Eigenschappen: Spontaan / Creatief / Perfectionistisch.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *