COLUMN: ”Jij werkt altijd zo netjes”

Terwijl ik mijn laptop recht op mijn bureau zet, sorteer ik alle documenten in de goede mappen op mijn bureaublad. Naast mijn laptop liggen mijn kleurpotloden op kleur gesorteerd en mijn boeken van groot naar klein opgestapeld. ”Jij werkt altijd zo netjes”, zei Lotte. Werk ik netjes?

Ik kan er persoonlijk niet zo goed tegen als dingen chaotisch zijn. Mijn kamer is dan wel vaak chaotisch, maar dat heeft dan weer te maken met het feit dat ik liever op m’n luie donder zit dan dat ik die kleding in de was stop. Verder ben ik veelal geordend. Ik schrijf netjes, heb ik me laten vertellen. Letterlijk dan, hè. Op papier. Ik schijn mijn pagina’s altijd heel mooi op te maken, geen schrijffouten te maken (zo wel: nieuwe pagina opnieuw beginnen!), alles netjes te markeren (soms te veel). Het moet, denk ik. Zo voelt dat.

Een aantal weken geleden ben ik bezig geweest met de opmaak van mijn eigen NRC.next: een project voor school. Het was belachelijk veel werk. Titels, paginanummers, om elk tekstkader vier lijntjes. En dan tekende je zo’n lijntje, en dan sloten ze nét niet mooi op elkaar aan. Mooi niet dat ik mijn project inlever met een lijntje die niet mooi aansluit op de andere lijn. Hoe zou ik durven? Een tekst net wat buiten de regel? Geen denken aan dat ik het op die manier naar Marc (mijn docent) verstuur. Het. Moet. Recht. En dat kost meer tijd dan dat het het waard is.

”Als je tekent, teken je altijd zo precies, zo zorgvuldig”, zei Lotte nadat ik haar vroeg wat ik dan precies zo netjes doe. Want hoe kan zo’n chaoot in haar kamer en hoofd zo ‘netjes’ werken? Ze heeft gelijk. Ik kan er niet zo goed tegen als ik buiten de lijntjes kleur, letterlijk en figuurlijk.

Het opruimen van m’n kamer duurt altijd heel lang. M’n bureau moet zo leeg mogelijk zijn en hetgeen wat er op ligt, moet recht liggen. Boeken en schriften moeten staan aan de rechterkant. Make-up aan de linker kant. En zodra m’n moeder besluit mijn kamer schoon te maken, gaat alles van het bureau af en zet ze het terug op de manier waarop zij denkt dat het hoort. En daar gaan we weer: alles kaarsrecht neerleggen. Een ticje.

Larissa de Vos

Larissa de Vos | 19 jaar | Mediaredactie-medewerker | Eigenschappen: Spontaan / Creatief / Perfectionistisch.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *