In beeld: vandalen of kunstenaars?

Foto één

Deze week staat in het thema van Project FILM: een project waarbij we een maatschappelijk probleem in beeld moeten brengen voor de World Press Photo. Graffitikunstenaars, zijn dat vandalen of kunstenaars? Graffiti in de vorm van vandalisme is illegaal, maar het plaatsen van kunst op de muur is iemand zijn of haar hobby.

Samen met Niels van AV/FV ging ik op pad. We zochten vandalisme, en dan met het specifieke uitgangspunt van graffiti. We belandden op het NDSM-werf: een industrieterrein ergens in Amsterdam-Noord. In de zomer is het hier druk bezocht: er zijn veel feestjes, de sfeer is gezellig en het is een wereld van kleuren: er is overal graffiti te vinden. Toen wij er waren was het vrij rustig, een paar mensen van MTV zaten te werken in hun kantoor naast ‘SEXYLAND’ en verder waren er nog wat graffiti-liefhebbers die foto’s aan het maken waren, evenals wij.

We poseerden zelf in onze foto’s: wij waren de vandalen. Of kunstenaars. We ‘vernielen’ zeecontainers, muren, gronden. Maar we voeren onze hobby uit, laten ons werk achter tussen vele andere kunstwerken. Persoonlijk vind ik het prachtig: de wereld van graffiti. Er is ooit een reden geweest waarom ik mijn examen beeldende vakken heb mogen halen.

Natuurlijk konden we het niet laten om ook heel wat foto’s voor eigen gebruik te maken: je bent nou immers niet elke dat in zo’n hemel van kleuren. We klommen op de zeecontainer (ook voor een foto uit de serie), waar ik vervolgens niet meer klimmend af durfde. Dat werd een sprong in het diepe en een vieze broek.. Sindsdien ga ik lichtelijk hinkelend door het leven (oeps).

Deze foto hoort niet bij de originele serie*

Foto twee

Foto drie

Foto vier

Foto vijf

Foto zes

Deze foto hoort niet bij de originele serie*

Larissa de Vos

Larissa de Vos | 19 jaar | Mediaredactie-medewerker | Eigenschappen: Spontaan / Creatief / Perfectionistisch.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *