Column: Mijn obsessie met to-do lijstjes

bron

Het weg willen strepen, het af kunnen vinken of het kunnen markeren van dingen die je hebt gedaan is één van de meest fijne dingen voor een perfectionistische geordende journaliste in opleiding zoals ik. En dan heb ik het niet over Word-bestandjes, maar over daadwerkelijke to-do lijstjes.

Gistermiddag stond ik in de HEMA bij de schriften, schrijfblokken, pennen en markeerstiften te kijken. ‘Sticky notes’, las ik op een A5 formaat schrift die vol zat met – zoals de naam al zegt – sticky notes. Ik kocht het. Een nieuwe vorm van een to-do lijstje. De ene keer gebruik ik mijn planner, de andere keer stickers, dan ga ik weer over op een simpele opsommingstechniek, en heel af en toe maak ik gebruik van de app Wunderlist.

Op een doorsnee zaterdag waarop ik een dag heb gepland dat ik dingen afrond die ik nog moest doen, begin ik altijd met het maken van een to-do lijstje. Een to-do lijstje met kleurtjes om de randen van de bladzijde, vakjes om de taken af te vinken en geen spelfouten. Wanneer ik de mist in ga met het spellen van een woord, beginnen we negen van de tien keer overnieuw met het lijstje. Dit is iets wat ik van kleins af aan al doe. Opschrijven, opschrijven en opschrijven. Zodra het lijstje af is, begin ik met de punten die ik af moet werken. En wat ben ik blij als ik er weer een af heb, zodat ik het vierkante vakje in kan kleuren of de markeerstift over het schrift heen kan laten gaan.

Wanneer ik er rond twee uur ’s middags achter kom dat ik een puntje ben vergeten op te schrijven, maar deze tussendoor al snel heb afgerond, schrijf ik hem er als nog bij. Hierna volgt het heerlijke proces van het opnieuw kunnen inkleuren van het open vierkantje (of hartje) wat ik voor mijn tekst heb getekend. En dit terwijl ik de taak die ochtend al afgerond had. Mijn sokken in de lade leggen.

En oja, als je niet weet wat Wunderlist is: een to-do lijst online. Te bekijken via laptop en mobiel. Mét – jawel – een geluidje bij het afvinken. Veel te satisfying.

Larissa de Vos

Larissa de Vos | 19 jaar | Mediaredactie-medewerker | Eigenschappen: Spontaan / Creatief / Perfectionistisch.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *