Anna Nooshin: “Je moet niet denken maar doen!”

bron

De een droomt van een baan als supermarkt manager, de ander wilt liever piloot worden, en weer iemand anders droomt van een carrière als zelfstandig ondernemer.

*Als uitgangspunt voor dit verhaal gebruik ik vooral het verhaal van Anna Nooshin: zelfstandig ondernemer en groeiende in de media.

Het is mogelijk: een eigen bedrijf opstarten. Kijk eens om je heen hoeveel bedrijven er zijn opgestart. Elk bedrijf is ooit klein begonnen. Kijk bijvoorbeeld eens naar Snapchat: deze app (inmiddels een bedrijf) is ontwikkeld door studenten van de Stanford-universiteit in Californië. Studenten, hè. Oftewel: het is zeker mogelijk om je eigen bedrijfje te starten als je nog geen officieel volwassenen bent.

De bekende Anna Nooshin schreef een boek over haar carrière. Zij startte haar eigen bedrijf op jonge leeftijd: NSMBL, zoals de site vermeldt: ”NSMBL gaat over het leven en alles wat erbij hoort. Mode, liefde, eten, emotie en kunst: als het inspireert en krachtig is, is het NSMBL waardig.” Recent kwam haar tweede boek uit, ook deels over carrière. Inmiddels is ze veel meer dan dat, maar ook zij begon ooit bij haar eigen bedrijf. Zelfs als je een fotografie studente bent en professioneel gaat fotograferen (inclusief site en KvK nummer) heb je al een eigen bedrijf. Bloggers die verdienen met advertenties of sluikreclames? Ook zij zijn zelfstandige ondernemers.

bron

Bloggers en youtubers

Ik wil graag wat verder in gaan op de bloggers en youtubers die tegenwoordig bakken met geld verdienen door het werk wat zij doen. Ze hebben nog net geen geldboom in hun tuin staan. Denk aan grote youtubers zoals Mascha Feoktistova, Enzo Knol, Jiami Jongejan, Claire Simon en noem zo maar op. Ook in de blogwereld heb je er een aantal grote tussen zitten. Jennie Gielen, Fleur Sophia, Teske, allemaal zelfstandige ondernemers. Er komt een hele hoop meer bij kijken dan enkel het maken van video’s of het schrijven van stukjes.

Zo is het onder andere belangrijk om je aan te sluiten bij een bedrijf dat over advertenties gaat, waar jij jouw blog aan koppelt. Zelf kun je hier ook al een hele hoop in betekenen, maar verder dan Wehkamp en Bol.com zul je niet snel komen. Echter, als jij geen moeder bedrijf hebt voor de advertenties, is het alsnog belangrijk hier zelf wel mee aan de slag te gaan. Zelf heb ik persoonlijk ook advertenties op mijn blog staan, die ik geregeld update. Als je video’s maakt, is het belangrijk om een groot publiek te verzamelen en zo bedrijven binnen te slepen. Als jij video’s maakt over fashion, kunnen kledingbedrijven hun kleding opsturen met de vraag of jij dit wilt verwerken in een video. Hiervoor krijg je vaak als beloning geld, of de kleding die jij toegestuurd kreeg (of shoptegoed etc.). Een KvK nummer is op den duur ook heel belangrijk voor grote bloggers, evenals het blijven neer zetten van goede content.

Als laatste is het als zelfstandig ondernemer als blogger (of wanneer jij jouw eigen site beheert) belangrijk om een back up te maken van alles. Je aansluiten bij een Hostingbedrijf is net zo belangrijk, en ook een domeinnaam helpt je al een heel stuk verder de wereld in. Dit zijn een paar stappen die ietwat moeite kosten, maar die het geld en de tijd helemaal waard zijn.

 

ZOLANG JE PRODUCT GOED IS, WILLEN MENSEN HET DELEN MET ANDEREN.

Mee met de tijd

Als jij een bedrijf hebt, en dus zelfstandig ondernemer bent, is het belangrijk om onder andere jouw social media kanalen bij te houden. Kwalitatief goede foto’s op Instagram, updates op Twitter, een pagina op Facebook en je volgers een kijkje geven in je leven via Snapchat. Het speelt allemaal mee met een succesvol bedrijf, en moeilijk is het absoluut niet.

bron

Mijn eigen bedrijf

Als je het mij vraagt, is het mijn doel om later een zelfstandig ondernemer te worden. Je eigen tijd in kunnen delen, een eigen bedrijf, succesvol (als je het goed doet), en geen baas die jou opdrachten kan geven. Ik zie mijzelf later wel een eigen bedrijf runnen, dan wel niet een bedrijf zoals een beddenzaak. Het liefst wordt ik eigenaar van een zelf opgezet mediabedrijf: mijn blog. Iets wat online te bekijken is. Ik weet niet of het schrijven van een eigen boek ook hoort onder zelfstandig ondernemen, maar zo wel dan is dit ook iets wat ik graag zou willen doen. Maar: zoals Anna zelf zegt: je moet niet denken maar doen!

Larissa de Vos

Larissa de Vos | 19 jaar | Mediaredactie-medewerker | Eigenschappen: Spontaan / Creatief / Perfectionistisch.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *