Jongeren en schulden

schulden

foto: ANP / nrc

Per maand geven jongeren gemiddeld 126 euro uit. Jongeren zijn vaak de dupe van de aantrekkelijke reclames op televisie. Ze zien iets leuks op televisie of op reclameborden, en willen het. Uit impulsieve gedachten kopen ze het, terwijl ze dit eigenlijk helemaal niet kunnen betalen of hierdoor geen geld meer over houden.

Ontstaan

Wanneer er in jouw opvoeding weinig aandacht is gegeven aan financiële zaken, heb je meer kans om financiële problemen op te lopen. Tenminste, dit is wat het Nibud mij vertelt. Een financiële opvoeding is belangrijk om mee te krijgen. Wanneer jij een impulsieve koper bent, gaat het al sneller mis. Je ziet iets, het trekt je aan en je koopt het. Bij het kopen ervan denk je: ”Kan ik dit eigenlijk wel betalen?” Wanneer je dat denkt, is het al te laat. Buiten de reclames die je overal en nergens tussendoor ziet glippen, hebben jongeren ook te maken met trends. Die nieuwe flared jeans die nu in is móet jij natuurlijk hebben. Die overknee boots zijn in? Inslaan! Zo ontstaan de financiële problemen snel.

Meisjes en jongens

Kleding, schoenen en cosmetica zijn de grootste uitgaven bij de meiden. Het uiterlijk, dat is waar het om gaat. Wat de jongens betreft, gaat het geld sneller uit naar snacks, fris en alcohol. Een twaalfjarige geeft per maand zo’n 70 euro uit. Zes jaar later, als hij 18 is, geeft de gemiddelde scholier vier keer zo veel uit: 256 euro.

schermafbeelding-2016-12-08-om-10-13-46

Redenen

De meest voorkomende reden van de schulden bij jongeren, zowel meisjes als jongens –  is het moeten betalen van telefoonabonnementen. Dit blijkt uit een analyse van incassobedrijf Lindorff onder jongeren van 18 tot 25 jaar. Tegenwoordig is het meer dan normaal om een telefoon te hebben, en dan het liefs het mobiel wat net is uitgekomen. Daarbij willen jongeren overal en altijd bereikbaar blijven, en dus hebben zij enorm veel data nodig. Eerst was 1GB nog wel genoeg, maar inmiddels is 10 GB meer dan normaal. De prijs? Dat zien we later wel. Het is niet tof om geen internet te hebben, dus we kopen het maar.

Andere redenen kunnen te maken hebben met het kopen van kleding (trends), snacks en uitgaan, factoren waarbij de jongeren beïnvloedt worden door dingen die ze vaak eigenlijk helemaal niet nodig hebben. Vooral bij de meiden is kleding een grote uitgavenpost. De meiden willen er allemaal leuk en aantrekkelijk uit zien en met de laatste trends lopen. Dit laten ze graag aan de buitenwereld zien, en dus kopen we de nieuwste trends zodra deze uit zijn. Ook wat uitgaan betreft gaat het hard: even een rondje geven aan alle tien je vrienden is niet altijd even verstandig: hoe meer je gedronken hebt, des te minder het je boeit om een rondje te geven. Drie rondjes verder is je geld op, en word je de volgende ochtend wakker met een kater, en zonder geld.

schermafbeelding-2016-12-08-om-10-26-54

Bovenstaande tabel is uit het Scholierenonderzoek 2016 van het Nibud. Hierin is te zien wat de uitgaven per maand zijn en wat de grootste factoren zijn.

54 procent van de jongeren is tevreden met zijn of haar financiële situatie. Hoe jonger de jongeren zijn, hoe tevredener ze met hun financiële situatie zijn en hoe gemakkelijker ze kunnen rondkomen.

Larissa de Vos

Larissa de Vos | 19 jaar | Mediaredactie-medewerker | Eigenschappen: Spontaan / Creatief / Perfectionistisch.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *