Hoe geld is ontstaan

ruilmiddel

Als je dacht dat die muntjes die jij aflevert bij de supermarkt, kledingwinkels en overige winkels zomaar uit de lucht kwamen vallen, heb je het mis. Geld is ergens vandaan gekomen, en in dit artikel leg ik je haarfijn uit waar die ze die muntjes vandaan getoverd hebben.

Vroeger, héél lang geleden, betaalden ze niet met muntjes van twintig cent, vijftig cent of twee euro. Dat bestond in die tijd allemaal nog niet. Wilde jij een brood hebben die je buurman zelf gemaakt heeft van zijn graan? Prima, maar dan geef jij hem in ruil daarvoor melk die jouw koeien geproduceerd hebben. Eerlijke handel, noemt men dat. Wilde jij niet één, maar twaalf broden, kon je dit natuurlijk niet krijgen met dezelfde hoeveelheid waarmee jij dat ene brood had gekregen. Daar wil jouw buurman uiteraard meer voor hebben dan wat melk, bijvoorbeeld een groter aantal liters of een ander ruilmiddel (zoals eieren, kleding of een andere dienst die jij kon bieden).

Buiten de goederen die je met elkaar kon ruilen, had je ook nog goud en zilver. Het verschil is dat goud en zilver een bepaalde waarde hebben, en de waarde van bijvoorbeeld brood of eieren heel moeilijk in te schatten is. Banken had je in die tijd nog niet, je betaalde niet vanuit je portemonnee en alles was een heel stuk gemakkelijker. Als je in het bezit was van goud of zilver, kon je dit thuis bewaren, maar je kon het ook in een kluis bewaren, bij een goudsmit.

goudstaaf

Dus: een slimme goudsmit bedacht een manier om andermans geld of goud in zijn kluis te bewaren, hier rente voor te vragen en zo donders rijk werd, begon het balletje te rollen. Hier ontstond de economie, het betalen op andere manier en veranderde de ruilhandel. Velen namen dit systeem over, en langzaam maar zeker ontstonden er banken en ontstond er een compleet andere manier van betalen. De goudsmit werd stinkend rijk, en zal vast en zeker nog lang en gelukkig geleefd hebben.

geld

Inmiddels, een paar eeuwen later, zijn we op een punt dat de munt en het briefgeld een belangrijke rol speelt in ons leven. We kunnen bijna niet meer zonder. Al enige eeuwen is het mogelijk om met muntjes te betalen, in plaats van eieren. Dit is makkelijk mee te nemen, je hoeft tenslotte geen complete dieren mee te nemen in je zak om die broden te kunnen kopen. Een eeuw geleden nog, betaalde men met gulden. Dit had andere waarden dan de euro’s van nu, die in 2001 zijn ingegaan. Inmiddels betalen we met muntjes van twintig cent tot briefjes van soms wel 200 of 500 euro, hoewel dit zelden voorkomt.

Het ruilen van eieren tegen dieren, brood tegen kleding of andere ruilmanieren worden tegenwoordig eigenlijk niet meer toegepast in Nederland. In sommige landen zal het vast en zeker nog wel gebeuren, op plekken waar er geld tekort is. In dat soort gevallen, kun je ook nog uitbetalen in natura. Daar gaan we het nu niet over hebben, maar het is zeker iets wat voor komt.

Larissa de Vos

Larissa de Vos | 19 jaar | Mediaredactie-medewerker | Eigenschappen: Spontaan / Creatief / Perfectionistisch.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *