AN ONLINE MAGAZINE ABOUT HEROES

schermafbeelding-2016-11-20-om-17-26-47

”Een online magazine over helden,” was wat er als projectnaam werd gegeven. Wat kun je dan verwachten? Hoe moet ik mij dat voorstellen? Hoe gaan we dit waarmaken? Het is immers pas ons tweede project.

Elke vrijdag tovert onze klas om in een redactie. Overigens niet alleen onze klas, want de redactieleden benutten de gehele school voor vergaderingen, rustige (of minder rustige) werkplekken en overleggen. De afgelopen zeven weken is de redactie bezig geweest met het maken van een online magazine, over jawel: helden! Hierbij kon ook onze geschiedenisdocente inhaken, voor haar lessen over helden van de geschiedenis.

Mijn rol in dit gehele project was het neerzetten van een site, inclusief lay-out en een mooi design. Dit zou ik samen doen met Edna, wij waren met z’n tweeën een redactie. Meer redactieleden waren er niet nodig, namelijk. Ik was de Chef van deze redactie, hoewel ik persoonlijk niet vind dat als je met z’n tweeën werkt, er één daarvan een Chef is. Je werkt dan gewoon samen.

Helaas heeft Edna wegens omstandigheden geen een redactiedag bij kunnen wonen, en dus stond ik er dit project alleen voor. Hoewel, alleen stond ik er niet helemaal voor. Pieter, de toffe peer van de klas en tevens onze docent, wist mij een heleboel te leren en hielp mij gedurende de redactiedagen. Ik wist een hoop technische aspecten van WordPress, aangezien ik hier al ruim 2 jaar mee werk, maar uiteraard weet ik niet alles en viel er een hoop te leren. Sommige dingen waren zo te fixen, voor de andere lay-out vragen stelde ik Pieter uur na uur vragen over. Maar eerlijk is eerlijk: ik heb enorm veel geleerd en ik merk met mijn eigen blog dat ik dit goed kan toepassen, en daar ben ik heel blij mee!

In de eerste paar weken viel er niet heel veel werk te verrichten. Je kunt immers pas goed zien hoe de site er daadwerkelijk uit komt te zien als de meeste artikelen op de site staan. Om dit probleem te verhelpen maakte ik als tip van Pieter namaak berichten aan, ook wel test berichten genoemd. Dit gaf mij een veel beter beeld van de site. Mijn klasgenoten bracht het wat verwarring op. Wie heeft die geschreven? Waarom staat er een foto van borrelnootjes op de voorpagina? En wat heeft een dag meelopen met Marije te maken met helden? ”Rustig maar, ik haal alles er straks weer af!” 😉 Om de tijd wat te doden en deze nuttig te besteden, ging ik vast alle ins en outs bekijken van het thema dat Pieter en ik gekozen hadden. Wat is er allemaal mogelijk, en hoe maak je dit waar?

Toen de dagen begonnen te dringen en de deadline steeds dichter bij kwam, kreeg ik er ietwat meer opdrachten bij van mijn klasgenoten. De laatste redactiedag, vrijdag 18 november, vlogen de vragen mij om m’n hoofd. Het was even wennen dat er ineens veel van me gevraagd werd, maar om eerlijk te zijn vond ik dit alles behalve erg. Ik had veel te doen en was dus ook veel bezig. Zo ging de dag sneller voorbij, en verliet ik met een voldaan gevoel de klas.

Wellicht heb ik het werk een beetje onderschat. Toen de redacties verdeeld werden dacht ik dat ik het meeste wel zou snappen en dat er niet zo mega veel werk aan te pas zou komen, maar niets was minder waar. Er moesten allerlei plugins gedownload worden, en vervolgens ook weer op de goede plek gezet worden. En een fotoreportage, hoe zet je die het beste op de site? ”Laris, is het mogelijk om foto X daar te plaatsen, foto Z daar en foto Y daar, en er dan een linkje aan vast te maken en…” ”Ehm, dat weet ik niet. Ik ga het met Pieter overleggen.” Baal. Het liefst had ik dat ik dit zelf wist, aangezien ik dit van te voren wel dacht. Maar positief gezien is dit precies hoe je leert: fouten maken, dingen navragen, het oppakken en het leren. En precies om die reden ben ik blij dat ik met dit project deze taak had, want ik weet nu een hele hoop meer.

Over het eindresultaat ben ik tevreden! Ik als perfectionist ben van mening dat dingen die ik zelf heb gedaan altijd beter kunnen, maar ik vind het mega tof wat we hebben neergezet met z’n alle! En Pieter: bedankt voor alle hulp en leerzame tips!

20161118_143830

Klein bedankje aan de eindredactie (Cassedey, Daan en Marije) die taart regelden op de laatste redactiedag. 

Larissa de Vos

Larissa de Vos | 19 jaar | Mediaredactie-medewerker | Eigenschappen: Spontaan / Creatief / Perfectionistisch.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *