THE AMERICAN CIVIL WAR

amerikaanse_burgeroorlog_civil_war_geschiedenisleraar

Amerika: een land waar ik enorm van houd en waar ik het liefst later mijn thuisbasis van maak. Amerika heeft enorm veel positieve kanten, leuke kanten, mooie kanten. Maar er zijn ook minder leuke tijden geweest. Voor een geschiedenisopdracht bespreek ik er vandaag één daarvan met jullie, namelijk: de Amerikaanse burgeroorlog.

AANLEIDINGEN

Er zijn een aantal aanleidingen van de Amerikaanse burgeroorlog. De belangrijkste luiden als volgt: in 1619 kwamen de eerste ‘zwarten’ (eigenlijk vind ik dat je dat niet zo mag noemen, maar om het simpel te houden doen we het maar zo) per Nederlands schip aan in het nieuwe land. Hierbij was niet direct sprake van slavernij. 50 jaar later, in 1669, werd het wettelijk mogelijk om slaven te houden.

Uiteraard zijn er nog veel meer aanleidingen voor de burgeroorlog. Vaak wordt slavernij als enige oorzaak voor de burgeroorlog genoemd, maar dit is niet het geval. Lincoln was president, en hij was heel erg pro Noord-Amerika. Het zuiden vond dat ze te weinig zelf konden bepalen. En als laatst waren er ook nog economische verschillen. Het Noorden was heel erg geïndustrialiseerd, en het Zuiden was heel agrarisch. Dit zorgde ook voor een groot verschil.


GEVOLGEN:

De hut van oom Tom

Het idee dat de oorlog ontstond om de slavernij af te schaffen, is te nuanceren. Deze gedachte vindt onder andere haar oorsprong bij de reacties op de abolitionistische roman De hut van Oom Tom, geschreven door Harriet Beecher Stowe. De wet van 1850 inspireerde haar tot het schrijven over de onmenselijke slavernij en het boek werd een bestseller. De afschaffing van de slavernij was echter een gevolg van de burgeroorlog, geen oorzaak. Het conflict betrof aanvankelijk een uit de hand gelopen twist over de uitbreiding van de slavernij naar de nieuw te vormen staten, de zogeheten territories. Naarmate de V.S. zich westelijk uitbreidden, rees de vraag of deze staten slaven mochten hebben. De Noordelijken voelden niets voor de uitbreiding, de Zuidelijke Democraten meenden dat bezitters van slaven hun eigendom overal naartoe konden nemen.1865: Het zuidelijke leger viel uiteen. Er was al maanden geen soldaat meer met schoenen aan

Bron: Wikipedia.

De strijd kostte het leven van 360 duizend Noorderlingen en van 258 duizend Zuiderlingen. Deze helse verwoesting schijnt een haat gecreëerd te hebben, die een eeuw later nog voelbaar is.


NA DE BURGEROORLOG

Na de Burgeroorlog werd de slavernij in de Grondwet afgeschaft. Hoewel ‘zwarten’ niet langer gedwongen konden worden om te werken, werd het nog altijd niet toegestaan om bij de maatschappij te mogen horen in het Zuiden. Het dagelijkse leven van deze mensen werd moeilijker dan dat het was voor de oorlog. Zo mochten ‘de zwarten’ onder andere geen contact hebben met blanken, en ze mochten alleen voor blanken werken. Ze werden tegengehouden om politiek te spreken en te stemmen.

JIM CROW-WETGEVING

Dit is een discrimineren stelsel, wat zich uitbreidde, waarna de twee ”rassen” apart moesten leven: apart in restaurants en later in bussen, verschillende toiletten, drinkfonteintjes, liften en noem zo maar op. Deze situatie duurde tot de jaren ’60, toen alles verbazingwekkend veranderde. In dat decennium kwam de Civil Rights Movement op gang en begonnen een economische verjonging en de opbloei van het gebied gedreven door de economie van de tijd.

LYNDON B. JOHNSON

Lyndon werd de eerste Zuidelijke president in bijna 100 jaar. De daaropvolgende verandering duurde tot ongeveer 1985. De vlag van de Unie wapperde op Fort Sumter op 14 april 1865.

lincoln

LINCOLN & OVERLEVENDE

Direct na de overgave van het Zuiden werd Lincoln vermoord. De laatste overlevende unie-veteraan was Albert Woolson. Albert stierf op 2 augustus in 1956 op 109-jarige leeftijd. De laatste geconfedereerde-veteraan, genaamd John Salling, overleed op 112-jarige leeftijd op 16 maart 1958. Wellicht is Confederatie-strijder Walter. W. Williams de allerlaatste gestorven veteraan. Hij werd geboren op 14 november 1842 in Mississippi, en stierf als 117-jarige op 19 december 1959.

Bron: Wikipedia.

Larissa de Vos

Larissa de Vos | 19 jaar | Mediaredactie-medewerker | Eigenschappen: Spontaan / Creatief / Perfectionistisch.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *