”I HAVE A DREAM”

martin-luther-king-jr-i-have-a-dream-facebook-timeline-cover

bron

De speech van Martin Luther King, wie kent het niet? En als je niets over zijn speech weet, weet je op z’n minst wel dat Martin Luther King heeft bestaan. Hij is een belangrijke persoon geweest in de samenleving en staat ook in de grootste geschiedenisboeken. Aangezien zijn speech nogal langdradig en ‘saai’ is, heb ik hem voor jullie in een – hopelijk – makkelijke taal samengevat!

Wie hield de speech? Waarom hield deze persoon de speech? Wat bereikte deze persoon met deze speech?

Martin Luther King sprak op 28 augustus 1963 maar liefst 8 keer de woorden ‘I have a dream’ uit bij een massademonstratie, waarbij King een speech hield van een kwartier. Hij hield deze toespraak om rassengelijkheid te creëren. Het systeem was in die tijd onder andere als volgt: de zwarten waren enkel welkom in de bus als ze achterin zaten, en als de bus vol zat en er een blanke in wilde stappen, was het de taak van een zwarte om er uit te stappen. Dit zorgde voor veel opstand, aangezien velen het hier niet mee eens waren. Dit is dan ook de aanleiding van de massademonstratie en Martin zijn speech. Hiermee heeft hij vrijheid gecreëerd en een hele hoop vrede in de wereld gebracht. Hiervoor kreeg hij hij ook een prijs, genaamd: de Nobelprijs voor de Vrede.

Martin Luther King zijn speech samengevat in Jip en Janneke taal

Zijn speech was enorm lang, en dus lastig om goed te volgen en samen te vatten. Als eerste meldde hij dat hij blij is met het feit dat hij deel mag uitmaken van een dag die de geschiedenis in zal gaan als de grootste demonstratie voor de vrijheid in hun land ooit. Vijf maal twintig jaar geleden – zoals Martin dat zei -, ook wel 100 jaar geleden, tekende een groot Amerikaan de Proclamation of Emancipation. Dit is simpelweg een wet die slaven vrij verklaarden. Dit werd gezien als een vreugdevolle ochtend na de lange nacht van gevangenschap.

Helaas was honderd jaar later duidelijk dat de ‘zwarte’ of de ‘neger’ nog steeds niet vrij is.

‘’Honderd jaar later wordt het leven van de neger nog altijd droevig beperkt door de handboeien van rassenscheiding en de ketenen van discriminatie,’’ luidt de stem van Martin. Duidelijk is nu in elk geval wel dat Amerika haar verplichting niet nakomt wat betreft de gekleurde burgers. In plaats van dit a te komen, heeft Amerika de negerbevolking een waardeloze cheque overhandigd, maar men weigert te geloven dat de bank van gerechtigheid failliet is. Hierom zijn wij gekomen om deze cheque in ontvangst te nemen, een cheque die ons na inning de rijkdom van vrijheid geeft.

Het jaar 1963 is geen einde, maar een begin: ‘’Diegenen die hopen dat de neger stoom moest afblazen en nu tevreden zal zijn, zal ruw wakker geschud worden als het land terugkeert naar hoe het vroeger was.’’ Martin vond dat hij iets aan zijn mensen moest melden: ‘’De bevolking die het met mij eens is. We moeten niet meer toelaten dat ons creatieve protest vervalt in lichamelijk geweld.’’

De nieuwe strijdlust die de negergemeenschap volgens King heeft overspoeld mag niet leiden tot een wantrouwen van alle blanke mensen, want velen van de blanke broeders – wat blijkt uit hun komst die bewuste dag – zijn tot het besef gekomen dat hun lot is verbonden met het lot van King en zijn mensen. En terwijl iedereen loopt, moeten ze de plechtige belofte afleggen dat ze door zullen gaan en vertelt hij dat ze niet terug kunnen keren. Tevreden zijn kan niet zolang de neger het slachtoffer is van gruwelijke daden door wangedrag van de politie, zolang de lichamen – dodelijk vermoeid van het reizen – geen onderkomen kunnen krijgen in de motels langs de snelwegen en in hotels in de steden.

‘’We kunnen nooit tevreden zijn zolang een neger in Mississippi niet kan stemmen en een neger in New York gelooft dat hij niets heeft om voor te stemmen.’’

Martin vraagt de duizenden mensen door te gaan in de overtuiging dat onterecht lijden bevrijdend is, en dat ze zich niet moeten overgeven aan wanhoop. Ondanks de moeilijkheden en frustraties deze dag, heeft King nog altijd een droom. De beruchte ‘I have a dream’ waar iedereen het over heeft, en die onze generatie allemaal wel zal kennen dankzij Bakermat. Zet bovenstaand lied op terwijl je verder leest. Je zult het liedje geheid kennen, het heeft in de Top 40 gestaan zo’n 4 à 5 jaar geleden. Volgende tekst is een deel uit zijn speech die ook voorkin het liedje. Zet ‘m op en lees vervolgens weer verder ;).

I have a dream

That one day

This nation will rise up

Live out the true meaning of its creed

We hold these truths to be self-evident

That all men are created equal

I have a dream

That one day on the red hills of Georgia

The sons of former slaves and the sons of former slave owners

Will be able to sit down together at the table of brotherhood

I have a dream

That one day

That one day

This nation will rise up

Live out the true meaning of its creed

I have a dream

That one day on the red hills of Georgia

The sons of former slaves and the sons of former slave owners

Will be able to sit down together at the table of brotherhood

I have a dream

That one day

Het volgende stukje uit King zijn speech vond ik enorm mooi en pakkend, en dus citeer ik hem:

 

‘’Ik heb een droom dat mijn vier kleine kinderen op een dag in een land zullen leven waar ze niet zullen worden beoordeeld op de kleur van hun huid maar op hun karakter.’’

 

Als laatste zegt Martin nog dat wanneer Amerika een grote natie wil zijn, dat dit waarheid moet worden. Vrijheid moet gehoord worden vanaf de enorme heuveltoppen van New Hampshire, vanaf de bergen van New York, de hoogten van de Allegheny Mountains, de Rocky Mountains, de pieken van Californië..

Wanneer ze vrijheid laten klinken, ze het vanuit elk dorp, elke stad en elk gehucht laten klinken, zullen ze in staat zijn de dag te bespoedigen waarop alle kinderen van God, zowel zwarte als blanke mensen, joden en niet-joden, protestanten en katholieken en noem zo maar op, de handen ineenslaan en de volgende eindzin zingen:

‘’Eindelijk vrij! Eindelijk vrij! Dank God almachtig, wij zijn eindelijk vrij!’’

 

Last but not least..

Wat vond je zelf van alles dat in deze les besproken is?

Ik vond het verbazinwekkend genoeg best interessant. Geschiedenis is niet zo mijn vak, en ik had wel eens wat over Martin Luther King gehoord, maar me er nooit in verdiept. Er zijn verhalen uit de geschiedenis die mij heel erg aanspreken, en dit is er één van (net als Pompeï, ook zo’n fascinerend verhaal).

Wat deed de toespraak jou?

Niet heel veel, ik ben niet zo gevoelig voor zulk soort toespraken en de boodschap ervan, maar met het verhaal van Martin er om heen werd me wel een hele hoop duidelijk. Uiteraard kende ik de toespraak wel, als was het alleen al van het liedje ‘One day’ van Bakermat. Ik vond het zeker interessant, maar zou er geen tweede keer een kwartier lang naar kunnen kijken.

 

Larissa de Vos

Larissa de Vos | 19 jaar | Mediaredactie-medewerker | Eigenschappen: Spontaan / Creatief / Perfectionistisch.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *