TRAVELS WITH NS

ctrnmu_wiaaos4f-jpg-large

Het is een regelrechte ramp: het reizen met de NS. Sinds ik vanaf 30 augustus met de trein naar mijn opleiding reis, ervaar ik alle fijne gevolgen van vertragingen, slecht geregelde treintijden, overstappen etc.

Ik las het volgende artikel: klik hier. Dit artikel inspireerde mij om ditzelfde te doen, maar dan met mijn eigen ervaringen.

Het zal vast meespelen dat dit de eerste keer is dat ik als ware student elke dag van de NS mag genieten. Hiervoor ging ik ook al heel vaak met de trein het land verkennen, maar dit waren vaak eenmalige treinritten naar een stad waar in het weekend geen studenten heen en weer stampen met hun grote backpack tassen, onderweg naar hun eigen appartement in hun studentenstad. Hierdoor heb ik een heel stuk gemist. Van studenten die al wat meer ervaring hebben als ik hoor ik opmerkingen als: ”Vertraging? Wen er maar aan.” ”Trein gemist? Gaat je nog veel vaker gebeuren.” Toch fijn, dat NS daar door de jaren heen zo veel aan heeft gedaan.

Het dichtstbijzijnde station vanaf mijn huis is station Dronten. De trein die wij op dat moment nemen komt eerst vanuit Lelystad en maakt een kleine pitstop in ons dorpje. Met een beetje geluk vinden de studenten uit Lelystad uitslapen ietwat belangrijker dan het halen van de trein, en is er nog enige kans op plek zodra de trein arriveert in Dronten. Terwijl we op station Dronten staan te wachten komen de eerste appjes in de klassenapp al binnen: ”Goeiemorgen NS, het is weer zo ver.” En een ander: ”Ja hoor, ik sta weer vast.” Of: ”De trein rijdt niet, ik kom te laat.” Ondertussen app ik met Marije, die in Lelystad in de trein is gestapt. Van haar hoor ik: ”Ik sta al, het is te vol.” Ik draai me om, ga op mijn tenen staan en werp een blik op de menigte op ons perron. Hoe gaat dit er ooit nog bij passen? Hordes mensen, voornamelijk studenten, die hun school moeten halen, die op tijd op hun werk moeten komen of die gewoon graag deze trein willen halen.

ctrnfzyxgaac94n-jpg-large

Van ver af zien we de trein aankomen. Iedereen trekt een klein sprintje naar de wit/grijs geblokte tegels aan de rand van het perron. Zodra de trein voor ons neus voorbij zoeft, checken we snel hoeveel treinstellen er vandaag weer zijn. Verdorie, het is er weer één. En dat op zo’n drukke dag als vandaag. Rennend en duwend gaat iedereen richting de deuren in de hoop op de laatste zitplekken, en daarbuiten een fatsoenlijke sta plek. De deuren gaan open. Uit fatsoen heb ik geleerd om eerst mensen uit te laten stappen, en vervolgens pas zelf in te stappen. Dat kent niemand meer op dit vroege tijdstip met een kleine kans om mee te kunnen. Iedereen stampt naar binnen, terwijl de mensen die er uit moeten moeite hebben met uitstappen. Sneu, maar er valt niets aan te doen.

We zijn binnen. Weliswaar ‘als sardientjes in een blik’, maar we zitten in de trein. Een klasgenootje en ik staan in de hal tegen de deur aan geleund, met onze tassen tussen onze benen, genietende van een andere reiziger die in je gezicht ademt en zijn/haar lichaam tegen je aan drukt.

We komen aan bij Kampen Zuid, het station die volgt na Dronten. De mensen uit Kampen Zuid zijn altijd de sjaak. Ik hoorde vandaag iemand in de trein zeggen: ”Die arme mensen die daar op stappen kennen het hele geluk van een zitplek niet,” en dit kan ik beamen. Er is op dit tijdstip eigenlijk nooit een zitplek, en al helemaal niet meer in Kampen Zuid. Goed, de overige sardientjes zijn in de treincoupé’s gedrukt en de trein kan weer verder. Er is nu geen treinstation meer waar we hoeven te stoppen tot aan Zwolle. Een paar minuten later arriveren we in ons studentenstadje Zwolle. Op het moment dat we – door de menigte heen – de trein uit stapten, was mijn lichaam extreem blij met de frisse lucht die me tegemoet kwam. De drukte is weer voorbij, we zijn op tijd op ons eindstation en we kunnen weer positief beginnen aan onze dag. Goeiemorgen!

Larissa de Vos

Larissa de Vos | 19 jaar | Mediaredactie-medewerker | Eigenschappen: Spontaan / Creatief / Perfectionistisch.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *