Helden uit de geschiedenis

voor_het_eerste_naar_de_stembus

bron / 3 juli 1922

In de geschiedenisles keken wij een aflevering van NPO met het hoofdthema ‘Helden’. En dan hebben we het niet alleen over de helden uit de geschiedenis, maar ook actuele helden, volkshelden en noem zo maar op. Mocht je dit lezen en een geschiedenis- of heldenliefhebber zijn, pak er dan een lekkere frisse smoothie bij, ga in het zonnetje zitten en lees er lekker doorheen!

HELDEN VAN DE GESCHIEDENIS

De presentatrice van het programma benoemt een aantal helden, waaronder Willem van Oranje, Michiel de Ruyter en een aantal sporthelden. De geïnterviewde sluit daar nog een paar helden bij aan, zoals Vincent van Gogh, Christian Huijgens en Anne Frank.

Men is van mening dat deze personen echt helden zijn. Uit het programma luidt de volgende citaat: ‘’Het risico nemen om voor anderen te sterven. Het verliezen van lijve en goed.’’ Daar sluit ik me volledig bij aan. Deze personen zijn naar mijn mening zeker helden. Helden zijn – in eigen woorden gezegd – personen die iets dappers hebben gedaan en daarmee wellicht de mensheid geholpen heeft. De genoemde helden uit het programma zijn zo dapper geweest om actie te ondernemen op momenten dat dit noodzakelijk was, wat hen helden maakt.

                                                                                                                                                                                   

MIJN PERSOONLIJKE HELDEN

Mijn persoonlijke top 3 helden luidt als volgt:

  • Columbus
  • Aletta Jacobs
  • Martin Luther King

Waarom deze personen voor mij echte helden zijn zal ik hieronder uitleggen. Mijn nummer 1 van de top 3 is toch echt wel Aletta Jacobs, maar daar vertel ik je meer over!

fotorcreated

bronnen: google

❖ Columbus ☞ Deze man heeft in 1492 Amerika ontdekt. Aangezien ik enorm fan ben van Amerika en het ooit ontdekt moest worden – wat dus volgens wetenschappers door Columbus is gebeurd – vind ik hem een held van de geschiedenis.

❖ Aletta Jacobs ☞ My favourite. Ik ben enorm geïnspireerd door haar en heb al meerdere boekbesprekingen en presentaties over haar gehouden. Zij is als eerste vrouw voor de rechten van het vrouwelijke geslacht opgekomen en dit is gelukt, wat ik echt tof vind.

❖ Martin Luther King ☞ Ik vind het heel erg knap dat King zoveel bereikt heeft zonder geweld, waaronder andere de heldendaad dat hij heeft gezorgd voor de bus boycot.

                                                                                                                                                                             

ANTIHELDEN VAN DE GESCHIEDENIS EN NU

Er zijn uiteraard niet alleen maar helden met een positieve invloed op de wereld. Er zijn ook antihelden. Ik heb voor jullie mijn top 3 antihelden samengesteld, en haarfijn en gedetailleerd uitgelegd waarom dit mijn absolute antihelden zijn. De top 3 is als volgt:

  • Marinus van der Lubbe
  • Adolf Hitler
  • Piloot Zaharie Ahmad Shah

fotorcreateed

bronnen: google

Een ietwat uiteenlopende opsomming van – naar mijn mening – antihelden. Om te beginnen met Marinus van der Lubbe. Marinus stond in tegenstelling met Hitler. Hij wilde het liefst van Hitler af en deed hier zo veel mogelijk aan. Hij stak het Rijksdaggebouw in Berlijn in de brand, waarna iedereen aan Hitler zijn kant kwam te staan. De actie van Van der Lubbe is dus flink mislukt. Sterker nog: hij heeft het alleen maar erger gemaakt. Hierdoor is hij een antiheld van de geschiedenis. Ondanks dat Hitler hierdoor nog hoger kwam te staan, is ook Hitler een grote antiheld. De partij van Adolf Hitler was de NSDAP. Dit was geen normale politieke partij. Waarom Adolf mijn absolute antiheld is zal ik uitleggen. Onderstaande tekst vond ik op internet:

Hitler beschrijft de strijd om wereldheerschappij als een racistische, culturele en politieke strijd tussen de joden en het Arische ras. Meer gedetailleerd beschuldigt hij de joden van groepsvorming met als doel de controle te winnen over de globale financiën, het besturen van de pers, het uitvinden van liberale democratie, het promoten van prostitutie.

Deze ideeën worden over heel Duitsland verspreid en later zelfs aangeleerd op school. Met het resultaat dat miljoenen Duitsers en mensen uit de buurlanden in deze idealen geloofden en meehielpen aan de uitroeiing van de joodse bevolking.

Hitler had 2 doelen, waaronder:

Een Rijk met een ‘zuiver ras’ te kweken: het ‘Arische’ ras. Hij wilde een ras met grote, sterke, gezonde mensen met blond haar, blauwe ogen en Duits bloed in de aderen. Daarvoor was geen plaats voor ‘minderwaardigen’ zoals zigeuners, homo’s, politieke gevangenen, zwarte mensen, mensen met erfelijke ziekten, gehandicapten en vooral joden. Deze mensen waren ‘ongewenst’ en werden door de Nazi’s vervolgd. Op affiches werd hun ongewenstheid zelfs getoond…

Het feit dat deze man onderscheid maakt tussen mensen, huidskleuren, cultuurverschillen of wat dan ook maakt me vrij boos. Volgens mij is het inmiddels een steeds groter begrip: iedereen is gelijk. Waarom moest hij zo ver gaan om dit te veranderen? Dat hij er zo over denkt, prima. Maar houd het bij je eigen mening en val er geen anderen mee lastig, stimuleer je landgenoten niet hetzelfde te denken en breng ze niet op een verkeerd spoor.

Als laatste hebben we een wat ‘kleinere’ antiheld, genaamd: Piloot Zaharie Ahmad Shah. Zaharie werd 53 jaar oud. De afgelopen tijd hoor je vaker vliegtuigkapingen, vliegtuig crashes en piloten die zelfmoord plegen. Zaharie is één van die piloten die zelfmoord pleegde. 8 maart 2014 verdween toestel MH370. Juli dit jaar werd het onderzoek afgerond en bleek dat Zaharie de dader is van een massamoord-zelfmoord. Dit is dan ook precies de reden dat Zaharie voor mij een absolute antiheld is. Mocht Zaharie depressief geweest zijn en uit het leven willen stappen, is dit iets waar hij geen anderen bij had moeten betrekken. Alle 239 onschuldige passagiers werden slachtoffer van een vreselijke zelfmoordactie, wat zij helemaal niet verdienden.

                                                                                                                                                                                   

OVERIGE HELDEN

Tot slot wil ik nog een klein onderwerp aan bod brengen, wat in het programma ook besproken werd, namelijk: volkshelden, eigentijdse helden en sporthelden.

volledig-oeuvre-andre-hazes-gebundeld

bron: google

Als volksheld zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan André Hazes. Dit is een legende of held – hoe je het maar wilt noemen – die besproken werd in het programma. Ondanks dat ben ik het er zelf ook mee eens. Hazes is en blijft een held/legende.

Onder het kopje ‘eigentijdse helden’ kun je onder andere de reddingsbrigade plaatsen. Maar ook doodnormale burgers die elkaar of iets redden, zoals Leen Oosterhof. Leen heeft 5 van haar broertjes en zusjes gered met een brand in huis. Dit is niet een grote held waar de hele wereld over zal praten, maar het is wel een held voor de personen die zij gered heeft.

Als laatste voorbeeld heb je ook nog Koningin Wilhelmina. Wilhelmina is naar mijn mening wél een grote held. Recent was ik met mijn familie naar Soldaat van Oranje, waar zij ook in voorkwam. Ik snapte nooit wat van geschiedenis en vind het een lastig vak, maar zodra het op een speelse manier wordt uitgelegd interesseer ik mij er heel erg in, al helemaal wat de oorlog betreft. Hierdoor heb ik meer duidelijkheid gekregen over de oorlog, en daarbij ook de taak van Koningin Wilhelmina tijdens en buiten de oorlog. Winston Churchill zei dat koningin Wilhelmina eigenlijk ‘’de enige vent was in het Nederlandse kabinet’’. Als je naar Soldaat van Oranje bent geweest zal je dit snappen, want dit komt heel goed over in de musical. Churchill had een grote bewondering voor haar.

Ook sporthelden zijn en blijven helden. Met als grote voorbeeld de enige echte Johan Cruijff. Cruijff heeft een dieptepunt gehad na het voetbalen, maar is altijd zichzelf gebleven. Hij is echt een enorme held.

Mocht je op dit punt zijn beland en dit gehele stuk hebt gelezen (topper!) dan wil ik je heel erg bedanken voor je interesse en je geduld, want dit was niet zomaar een tekst. Als laatste vraag aan jullie is: wie is jullie nummer 1 held? Sportheld, volksheld of held uit de geschiedenis? Let me know!

Larissa de Vos

Larissa de Vos | 19 jaar | Mediaredactie-medewerker | Eigenschappen: Spontaan / Creatief / Perfectionistisch.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *